Dobrý den.



Mám samostatný sklep mimo dům, obvodové zdi ze ZB 40 armované a vylité betonem, strop VSŽ plechy , armatura , litý beton, izolace proti vodě, beton, geotextilie, folie, geotextilie, dlažba terasy na terčích. V zimě plechy zespoda namrzají a odkápává voda na podlahu. Potřeboval bych poradit, jakou tepelnou izolaci bych měl použít na izolaci plechových stropů zespoda. Ve sklepě jsou vchodové dveře 80 + okno 90/90.



Děkuji za odpověď a radu Penc


Odpověď

Dobrý den,

děkuji za Váš dotaz a zájem o naše poradenství.

Důvodem kondenzace na VSŽ plechách je jejich studený povrch. Konstrukce terasy nad podhledem nemá dle Vašeho popisu žádnou tepelnou izolaci, není divu, že v zimě povrch namrzá. I v přechodném období je teplota povrchu plechu pod rosným bodem vzduch sklepa. Vzduch ve sklepě má asi celoročně poměrně konstantní teplotu a určitou vlhkost spojenou s množstvím vody, které vzduch obsahuje. V zimě ve sklepě teplota klesá, protože chybí izolace stropu a relativní vlhkost vzduch stoupá. Tím se posune i rosný bod.

Dále je dobré připomenout, že plechy vytvářejí téměř dokonalou parozábranu. Pokud nebude dostatečně zateplena stropní konstrukce sklepa nad parozábranou, bude vnitřní povrch vždy chladný. Umístění tepelné izolace pod plechy tedy kondenzaci nezabrání, ať již použijeme jakýkoli materiál. Pokud by se použila minerální vata, velmi rychle nasákne. Pomaleji nasákne polystyrén, ale výsledek očekávejme stejný.

Nabízí se postup umístění další parozábrany pod vloženou tepelnou izolaci, otázkou je možnost jejího velmi dokonalého provedení, aby skutečně fungovala. Technicky, resp. fyzikálně funkční variantou je zateplení střechy sklepa shora, což znamená značné zvýšení podlahy terasy.

Ing. Jiří Veselý, energetický poradce Energy Centre České Budějovice

Energy Centre České Budějovice