Dobrý den
Zvažuji rekonstrukci dvougeneračního rodinného domu včetně způsobu vytápění - cca 220m2 obytné plochy. Tepelné ztráty domu vycházejí cca 20kW. V současné době je dům vytápěn plynovým kotlem starým 20 let a ohřev TUV je elektrickým bojlerem s možností ohřevu plynovým kotlem v topné sezóně. Obvodové zdivo je kombinace tzv.liapor tvárnic a cihly tl. 400mm + 50mm polystyren. Zvažuji způsob vytápění plynovým kondenzačním kotlem, tepelným čerpadlem nebo infratopení do podlahy (nevím zda je toto topení vůbec vhodné do takového domu).
Co by jste mi doporučil, případně je nějaká další varianta?
Je podlahové infratopení opravdu tak úsporné a funkční jak deklarují výrobci, nebo to platí jen v případě novostaveb s nízkou tepelnou ztrátou?
Děkuji za odpověď

Odpověď Dobrý den,

vhodným řešením vytápění pro Váš dům je pravděpodobně klasická teplovodní otopná soustava, nejlépe tzv. nízkoteplotní. Pokud je to možné, tak např. teplovodní podlahové vytápění v místnostech s malou podlahovou plochou (např. koupelny, WC) doplněné o otopná tělesa.
Podlahové infratopení má ve vašem případě několik nevýhod. Měrná tepelná ztráta Vašeho domu je dle zadání 20 000 W / 220 m2 = 90,9 W/m2. To je poměrně hodně, tudíž lze předpokládat, že v objektu budou místnosti, kde samotné podlahové topení nebude dostačující. Navíc, představte si, že v tomto případě musí při výpočtové venkovní teplotě (cca -15 °C) každý metr čtvereční vaší podlahy nepřetržitě "zářit" výkonem téměř 100 wattů, aby bylo v objektu průměrně 20 °C. Pokud by byl požadavek na pokojovou teplotu vyšší (např. oblíbených 22 °C), tak s každým stupněm nahoru se potřebný výkon bude zvyšovat o cca 5%. Aby tohoto bylo dosaženo, bude nutné systém provozovat s vysokou teplotou, možná i hraničící s hygienickými požadavky (nepřekročení maximální povrchové teploty podlahy). Další nevýhodou budou provozní náklady. Dům s tepelnou ztrátou 20 kW má velmi hrubým odhadem potřebu tepla na úrovni 40-45 MWh/rok. To je teplo, které prostě musíte někde vyrobit. Jediným zdrojem pro infratopení je elektřina. Takže i s nedosažitelnou účinností systému 100% by při ceně 3 Kč/kWh byly náklady na vytápění 120 000-135 000 Kč/rok. Navíc je možné, že se v budoucnu objeví nějaký nový, levný zdroj tepla, který byste si rád pořídil a Vám v takovém případě bude chybět teplovodní otopná soustava, neboť v podlahách budou místo potrubí kabely. Tzn. bez další velké rekonstrukce budete už navždy odkázán na elektřinu a její cenu. Jako optimální zdroj tepla se skutečně jeví plynový kondenzační kotel (provozní náklady cca 60-70 tis.), nebo ještě lépe tepelné čerpadlo (provozní náklady cca 40-45 tis).

S pozdravem,

Jiří Kalina
REGULUS spol. s r.o.

Dobrý den

Pojem podlahové infratopení slyším poprvé asi se jedná o elektrické topení topnými kabely v podlaze.

Moje poznámky.

1. Vaše tepelná ztráta 20 kW na 220 m2 je pro podlahové vytápění na hraně hygienických norem, nevím zda je to před nebo po zateplení. Obecně se používá zateplení mi. 10-12 cm s ohledem na rosný bod.

2. Elektrické topení topnými kabely Vás omezuje jen na použití elektřiny bez možnosti dalších úspor, ale teplovodní podlahové vytápění Vám umožňuje použít jakýkoli zdroj tepla, včetně úsporného tepelného čerpadla.

3. Podlahové vytápění je vhodné pro všechny typy staveb i rekonstrukce, ale k posouzení je nutno mít více informací.





S pozdravem/ Mit freundlichen Grüßen



Ing. Pavel Vlach

konzultant specialista, produktový manažer

Konsultantspezialist, Produktmanager

Wolf Česká republika s.r.o