Máme v panelovém domě 4 měsíce vyměněná okna za plastová. Ve třech bytech (ze 24) se objevují mokré skvrny na vnitřním ostění až do výše 30 cm nad parapetem. Prováděcí firma nám tvrdí, že nejde o závadu díla, ale že je to způsobeno údajnou vysokou vlhkostí v bytě, kondenzací vody na oknech, stékáním na parapetní desku a jejím opětovným vzlínáním do omítek. Vlhkost v bytech se však pohybuhe kolem 50 až 57%. Dle pozorování sice kondenzovaná voda skapává na parapet, ale zůstává na něm kus od rohů. Parapety jsou v rozích suché. Dále se při poklesu venkovní teploty pod -5 stupňů objevuje vlhká skvrna podél celé délky vnitřní polystyrénové špalety, tj. u okenních rámů i na vnitřních zdech.Prosím o Vaše stanovisko k popsanému jevu. Podotýkám, že se onen jev objevuje jen ve třech BJ. Pakliže se jedná o vadu díla poraďte nám, s jakou argumentací ji máme reklamovat.
Děkuji

Odpověď

S největší pravděpodobností se bude jednat o závadu v osazení okna.

Pokud jde o vlhkost v bytech, je-li do 60%, lze ji považovat za normální. Při vlhkosti 55% nesmí docházet ke kondenzaci na povrchu, to je dané požadavky platných a závazných stavebních norem, konkrétně ČSN 73 0540-2. Tu musí respektovat a dodržet dodavatel stavby. Pokud vlhkost v bytech dosahuje vyšších hodnot, roste pravděpodobnost výskytu problému, ale krátkodobé zvýšení (např. při vaření) by se nemělo hned poruchou projevit.

Došlo patrně k tomu, že připojovací spára okna bude v poruchových místech špatně provedená. Může zde chybět vyplnění spáry PU pěnou, může zde vnikat netěstnostmi do spáry vlhkost a kondenzovat, čímž se snižuje izolační schopnost výplně spáry. Může být nedostatečná tloušťka zateplení špalety zvenku. O osazení těsnících pásek na spáry ani nemluvím, to nikdo nedělá, ač by to mělo být.

Vlhkost na povrchu vzniká kondenzací vlhkosti obsažené ve vnitřním vzduchu na chladném povrchu (chladnějším, než teplota rosného bodu). Povrch je chladný v místě, kde je tepelný most, tedy závada v provedení izolací, nebo kde vznikají netěsnosti. Pokud dochází při teplotě -5°C ke kondenzaci po celém obvodu vnitřní špalety, je zateplení v osazení okna provedeno nedostatečně nebo špatně. Často se neprovádí zateplení pod parapetním plechem. I to se může projevit v dolních rozích ostění.

Pokud po oknech již od 0°C stéká voda, nejedná se patrně o příliš dobré izolační sklo a výrobek okna jako celek. Závady je nutno určitě reklamovat v záruční době. Způsob odstranění musí však navrhnout někdo jiný než firma, která to provedla. Možností je obrátit se na středisko EKIS u Vás – seznam poradenských středisek najdete na www.mpo-efekt.cz, poradenství v kanceláři je zdarma, na místě placené. Případně by bylo možno teď v zimě provést měření termokamerou, kde by se měly závady ve spárách jasně projevit. Posudek by Vám sloužil k argumentaci.


Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice

Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice