Dobrý den, mám dotaz na izolaci domu. Chci koupit novostavbu (4 roky stará), která má obvodové zdivo z YTONG P4-500 250x249x599. Dále je tam 10 cm tepelná izolace z pěnového polystyrenu. Celkově je tedy tloušťka stěny 35 cm plus omítka. Je toto dostatečná tepelná izolace budovy (na moderní nízkoenergetickou budovu)? Energetický štítek není k dispozici a náklady předchozích majitelů byly údajně 2 tisíce za plyn (TUV a topení). Užitná plocha domu je cca 130 m2. Děkuji!


Odpověď

Dobrý den,
děkujeme za Váš dotaz.

Tepelně technické vlastnosti zdiva nejlépe charakterizuje součinitel prostupu tepla, který u popsané skladby zdiva činí cca 0,24 (W/m2, K) za předpokladu, tvárnice jsou kladeny na tloušťku zdiva 250 mm. Jedná se o návrhovou hodnotu, která zahrnuje jistý vliv systematických tepelných mostů. Ty mohou být potlačeny popisovanou tepelnou izolací, pokud byly použity plastové hmoždinky zakryté víčky. Dá se říci, že taková samotná konstrukce u stávající budovy vyhovuje údajům normy ČSN 730540 pro požadované 0,3 W/(m2, K) i doporučené 0,25 W/(m2, K) hodnoty součinitele prostupu tepla. Průkaz energetické náročnosti budovy z doby výstavby mohl naplnit požadavky tehdy platné vyhlášky. O tom, zda budova vyhovuje, rozhoduje průměrný součinitel prostupu tepla obálkou budovy, tedy všechny konstrukce obálky a také účinnost technických systémů. K tepelným únikům z každé budovy je ještě nutno připočíst větrání a tepelné vazby mezi jednotlivými konstrukcemi obálky.

Z pohledu dnešního hodnocení energetické náročnosti budov, kdy všechny budovy bez rozdílu včetně nejmenších rodinných domů, musejí splňovat požadavek na budovy s téměř nulovou spotřebou energie, to už taková sláva není. To, zda budova vyhovuje, se hodnotí porovnáváním s referenční budovou, která má stejný tvar a rozměry s referenčními hodnotami součinitelů prostupu tepla obálky budovy a účinnosti technických systémů v budově. Vyhláška říká, že průměrný součinitel prostupu tepla by měl být roven nanejvýš 70 % hodnoty požadované normou. V případě obvodové stěny to je 0,7 x 3 = 0,21 W/(m2, K). V tom by měla být započtena i přirážka na tepelné vazby. Takže naši konstrukci bychom museli „nahnat“ ostatními, jinak by budova nesplnila základní požadavek, kterým je průměrný součinitel prostupu tepla budovy.

S pozdravem

Ing. Zdeněk Krejčí
energetický poradce ECČB

Energy Centre České Budějovice