Dobrý den, 



mám kotel na ruční přikládaní (uhlí+dřevo), ve stejné kotelně je umístěn i plynový kotel s turbo vývodem, Dakon DUA, 25 let starý a stále funkční. Z kotle je hodně nepořádku, prachu a sazí... Chci pořídit nový plynový kotel, kondenzační, ale když to vidím, je tam samá elektronika, bojím se, zda by ho provoz v prašném prostředí nezničil. Původní plynový kotel žil v symbióze s tím na tuhá paliva, ale když vidím dnešní kotelny, jsou to vlastně laboratoře a ty přetechnizované hračky jsou citlivější. Má někdo radu?



Děkuji předem za Vaše odpovědi.


Odpověď

Dobrý den,

Je pravdou, že plynový kotel by měl být provozován v odpovídající místnosti. Řešení záleží na prostorových a dispozičních možnostech. Pokud je nutné ještě provozovat starý kotel jako hlavní zdroj vytápění, nabízí se otázka proč pořizovat nový plynový kondenzační a úsporný kotel.

Zde je nutno zmínit, že pokud se jedná o kotel 1. nebo 2. emisní třídy, tedy nižší než 3, je již aktuální termín, kdy nebude možné tyto kotle provozovat. Ten byl posunut pro objekty sloužící k bydlení z původního 1.9.2022 na 1.9.2024.

Předpokládá se i postupný odklon od používání uhlí v domácích kotelnách. Nicméně prozatím byl odložen zákaz prodeje kotlů na uhlí, který měl být od 1.1.2025. Lze ale očekávat návrat tohoto nařízení.

Pokud tedy Váš kotel nesplňuje příslušnou třídu, neměl by být dále provozován ani tzv na „dožití“. V tom případě lze doporučit jej odstavit a jako případný záložní zdroj pořídit moderní kotel na biomasu, jehož provoz nebude zdrojem prachu a špíny.

Výměna plynového kotle za nízkoteplotní by měla být spojena s posouzením dimenze otopné soustavy, případně snížením tepelné potřeby domu alespoň částečným zateplením.



S pozdravem



Ing. Jiří Veselý, energetický poradce Energy Centre České Budějovice

Energy Centre České Budějovice