Dotaz: Dobrý den,máme problém s obvodovou zdí/45cm/,před 4 lety část zdi byla pronajímatelem vybourána a dáno odvětrání a izolace,v části kde je nosný pilíř/údajně tvaru T/ se izolace a práce neprovedly z důvodu obav nosnosti domu,kolem téměř celého nájemního domu není provedena izolace.V místě nosného pilíře v podzimním a zimním období se vytváří na vnitřní zdi v bytě mokrý kruh/cca 50 cm/ s vlhkostí jdoucí zjevně od \"spoda\",venkovní \"sokl\"je ovšem suchý.Město ,které je vlastníkem bytu neví jak postupovat ze zásahem do pilíře/starý dům po rekonstrukci před 10 lety/,prosím moc o radu co lze v takovémto případě podniknout.Bohužel město šetří a šetřilo,kde nemá a není ochotno se informovat u odborníků a stále naslouchá firmě,která to tu všechno spáchala,hlavně,aby to stálo co nejméně....Vím,že existují i nějaké desky,které se vráží do zdi,to mají obavy o nosnost pilíře,dnes mi řekli celou zeď zbourat/včetně okna,ale to by nebylo současně k bydlení ,prosím poraďte méně drastičtější formu.
Děkuji za váš čas
S pozdravem Valenta V.

Odpověď

Provedené řešení konstrukční a stavební úpravy problémové části domu ve Vašem bytě vyžaduje prohlídku situace na místě. Je potřeba určit příčinu vlhkosti na vnitřní zdi a pak teprve následně řešit vhodný návrh opatření.

Pokud přístup města k řešení problému je rozpačitý, nezbývá než požádat o radu specialisty sám. Stavební firma bude pochopitelně svou chybu popírat, ale dle stavební legislativy je to ona, kdo zodpovídá za provedení stavby v souladu se stavebními zákony, vyhláškami a normami. Zajímavé by bylo ověřit soulad provedení s projektovou dokumentací. Pro laika je obtížné se zde orientovat a předpokládalo by to spolupráci soudního znalce v oboru stavebnictví.

Jednou z možností, jak získat nezávislý názor, je poradenství poskytované sítí energetických konzultačních středisek EKIS. Kontakty na poradce a kanceláře naleznete na www.mpo-efekt.cz. Zde je možno vyhledat někoho v místě Vašeho bydliště a požádat o konzultaci na místě. Dále lze doporučit osobní návštěvu v našem poradenském místě, pokud jste z okolí ČB. Poradenství v kanceláři je bezplatné, je nutno se telefonicky objednat na stavební problematiku (aby byl přidělen poradce s touto specializací). Více na www.eccb.cz. S sebou je dobré vzít plány, nebo alespoň co nejvíce fotografií „ze všech stran“.

Možnosti řešení:
- Pokud jde o vzlínající vlhkost ze základů, lze provést dodatečnou izolaci zdiva, například systémem plechů. Možnost provedení z hlediska ohrožení stability objektu musí posoudit statik.
- Snížení vlhkosti lze provést i provedením větracího kanálku v podlaze nebo jiným systémem aktivního odvětrání problémového místa. Zde je nutný odborný návrh specialisty na sanaci staveb.
- Pokusit se řešit problém dočasně nějakým opatřením zevnitř (sanační omítka, přizdívka apod.). Toto však zpravidla nevede k velkým úspěchům, pokud se nějakým způsobem neodstraní příčina problému.

Ing. Jiří Veselý, poradce ECČB.

Dobrý den pane Valento.
Děkuji za Váš dotaz a zájem o naše poradenství.

Energy Centre České Budějovice