Dobrý den,
není mi jasné, jak je možné, že se ve starých domech z plných cihel rychle ochladí, přestaneme-li topit. Jak je to možné?
Předem děkuji za odpověď. Petra Čechová

Odpověď

Tepelně akumulační schopnost stavby záleží na stavebně fyzikálních vlastnostech všech jednotlivých ohraničujících konstrukcí domu.

Na celkové schopnosti akumulovat se tedy nepodílí jen obvodové stěny, ale i konstrukce stropů, podlah nebo vnitřních stěn k nevytápěným prostorám. U obvodových stěn je důležitá tloušťka zdiva z plných cihel. Pokud má dům má obvodovou stěnu 30 až 45 cm silnou, pak lze říci, že její akumulační schopnost bez dodatečného zateplení není příliš vysoká a v otopné přestávce v důsledku rychlého prochládání zvenčí akumulace rapidně klesá. Dalším slabým místem jsou dřevěné trámové stropy. Pokud se jedná o konstrukci bez hmotnějších násypů a rovněž shora nezateplené, chovají se jako lehká dřevěná konstrukce. Pokud jsou tenkou zdí odděleny například nevytápěná schodiště nebo průjezdy, dochází k rychlému úbytku naakumulovaného tepla i tam. U plného zdiva bez venkovního zateplení se akumulační schopnost projeví až u větších tloušťek zdiva. Například u historických budov se setkáváme se zdivem více než 1 až 1,5 m silným.

Tenčí zdivo z plných cihel nemá z pohledu současných požadavků na úspory tepla při vytápění požadované vlastnosti. Ty stanovuje současná platná norma ČSN 73 0540-2. Norma rozlišuje dvě hodnoty součinitele prostupu tepla a to - požadovanou a doporučenou. Součinitel prostupu tepla U (jednotkou je W/m2.K) vyjadřuje tepelně izolační schopnost ohraničující konstrukce domu. Pro součinitel prostupu tepla U platí, že čím nižší jeho hodnota je, tím lepší tepelně izolační vlastnosti konstrukce má. Požadovaná minimální hodnota součinitele prostupu tepla U (W/m2.K) je pro obvodovou zeď 0,38 (W/m2.K). Hodnota doporučená je pro zdivo obvodové z cihel 0,25 (W/m2.K).

Pro zdivo z plných cihel 30 až 45 cm je doporučená tloušťka dodatečného zateplení 12 až 14 cm. Tato tloušťka by měla být uvažována pro splnění doporučení normy. Zároveň tím výrazně stoupne tepelně akumulační schopnost konstrukce jako celku, což se viditelně projeví v době otopné přestávky.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č.Budějovice

Dobrý den paní Čechová,
děkuji za Váš zajímavý dotaz.

Energy Centre České Budějovice