Dotaz: Dobrý den,před šesti měsíci jsem kompletně rekonstruovala panelový byt,po asi dvou měsících se mi objevila plíseň uvnitř nové kuchyňské linky a to na zadní straně vrchních skříněk.Stěna na které jsou skříňky zavěšené sousedí s koupelnou,kde je obklad pouze do výše dvou třetin.Skříňky jsem vyměnila za nové,stěnu ošetřila savem proti plísni,natřela prostředkem na "vysušení" zdiva.Je třeba ošetřit i stěnu v koupelně,která nebyla plísní zasažena ale je zřejmě původcem našich problémů?Pokud ano,poradíte mi prosím jaký prostředek je vhodné použít?Velice děkuji za radu.

Odpověď

abych Vám mohl kvalifikovaně odpovědět, musel bych provést prohlídku na místě.
Doporučuji Vám pokud možno vlhkost z koupelny odvětrávat a pokusit se zjistit, zda někde voda nemůže ve zdivu zatékat či vzlínat (například chráničkami pro kabely elektro instalace) a nebo jestli není trvale vlhké zdivo za obklady v koupelně.

Ke vzniku plísní přispívají také tzv. tepelné mosty, kdy je konstrukce zdiva nadměrně ochlazována vlivem vedení chladu do zdiva z venkovního chladnějšího prostředí např. ocelovými překlady, konstrukcemi, otvory a pod. Na chladném povrchu zdiva (o teplotě méně než 13,6 °C ) zkondenzuje pak vodní pára a vytvoří se plíseň.

Mohla byste využít bezplatného poradenství poradce z energetického konzultačního a informačního střediska (EKIS ČEA). Bližší informace najdete na www. ceacr.cz.

S přátelským pozdravem Lubomír Klobušník, energetický poradce ECČB

Dobrý den,

Energy Centre České Budějovice