Dobrý den, vlastním starý dům cca150let se smíšeným zdivem kámen, cihla a řeším izolaci domu, protože mám vysoké náklady na vytápění. Když jsem se podíval na půdu (ta je neobydlená a podkoví tam dělat nechci) na skladbu stropu cca 5cm mazanina nejspíš jíl-hlína,fošny cca 5cm tl., pak 20cm dutina, obyč.prkna, rákos, omítka. Otevřel jsem tedy podlahy, vše mezi trámy vyčistil (tedy nahrubo jen smetl ) a mezi trámy položil izolacní vatu Rotaflex 10cm ve dvou vrstvách, tak aby byly těsné k nosným trámům a druhá vrstva, aby vždy překrývala spoje spodní vrstvy, poté jsem nahoře zase položil ty staré původní fošny. Problém nastal téměř ihned, zespodu začala dost praskat omítka vždy v krajích, kde je stěna a strop je prasklina. Problém nejspíš vzniknul tím, že jsem nepoužil pod izolaci nějakou prarotěsnou fólii, ale usoudil jsem, že by mi nejspíš nebyla moc platná, když z těch spodních prken trčelo mnoho hřebíků, tudíš by byla celá děravá a klepat a zahýbat jsem je taky nechtěl právě z důvodu abych neporušil těmy otřesy tu spodní omítku. Navíc jsem asi od toho zateplení očekával, že bude dům držet více tepla, přijde mi to docela hondě málo cca 1-2st. navíc. Co teď s tím?
Napadlo mne ještě ze spodu na strop přivrtat střešní latě 6x4 po 50cm jako nosný rošt, mezi to dát ještě 5cm polystyren a dát dřevěné podhledové palubky. Myslíte, že tam mám dát nějakou tu fólii dolů pod ten rošt,abych předešel dalšímu praskání? Bude těch 5cm polystyrenu k něčemu? Nebo je nějaká jiná varianta mimo sádrokartonu?
Děkuji za každou dobrou radu.

Odpověď Dobrý den

Při každém stavebním zásahu do podobně staré konstrukce dojde k tomu, že se dům nějak přizpůsobí...
Problém zřejmě vznikl tím, že původní paropropustná konstrukce se částečně uzavřela a poměr vlhkosti v původních materiálech se změnil - to souvisí s roztažností materiálů, a tedy i s praskáním. Myslím, že přidáním parozábrany by se problém ještě zhoršil, protože vlhkost by zůstala ve 100% zachycena pod úrovní tepelné izolace, tedy v rovině omítky.
Malá účinnost tepelné izolace je zde zřejmě způsobena tím, že se nejedná o souvislou vrstvu, ale že je přerušována stropními trámy.
Spíše než snižování podhledu ať už sádrokartonem nebo palubkou, bych Vám poradil umístit tepelnou izolaci až nad stropní trámy a vytvořit tak nepřerušenou vrstvu TI (je to vhodné i vzhledem k tomu, že nehodláte využívat půdu k úpravám pro bydlení).
Pokud se rozhodnete pro přídavný polystyren pod stropem, určitě bych doporučoval parozábranu provést. Tloušťka 5 cm PPS asi příliš efektu nepřinese, dá se ale uvažovat použití výkonější tepelné izolace, např. fenolické pěny aj.

Bydlet v takto bytelně postaveném domě má své výhody. Je ale nutné myslet na to, že se jedná o veterána, na kterého použití všech dnešních stavebních metod není úplně vhodné.

S pozdravem
Ing. arch. Tomáš Růžička
Nemoinspekt
NEMOinspekt s.r.o.