Dotaz: v rámci žádosti o stavební povolení na rekonstrukci rodinného domku bylo zjištěno, že část domku je umístěna na pozemku patřícímu podle výpisu z katastru nemovitostí obci. Jde o cca 10m2. proto jsem požádal obec o odprodej této části (jedná se o nevyužitelný svah pod zalesněným pozemkem). Obec souhlasila, ale požádali mne abych si nechal provést identifikaci pozemků v dané lokalitě. To jsem na své náklady provedl a bylo zjištěno, že právě ta část o kterou mám zájem je ve vlastnictví soukromé osoby a obec ji tedy má zapsánu neoprávněně. Skutečného vlastníka jsem kontaktoval, nemá proti odprodeji výhrady. Ptám se:
1) Kdo je oprávněn a na čí náklady provést zaměření a změnu v katastru nemovitostí?
2) Je nutno změnu provést dvoustupňově, tzn. nejdříve nápravu současného stavu a pak kupní smlouva s vlastníkem a převod na mne, nebo to lze učinit jako nějaký trojstraný převod?
3) Kdo je oprávněn ve věci zastupovat současného skutečného vlastníka v případě, že je neschopen ze zdravotních důvodů tyto věci zabezpečit sám, nemá-li žádného příbuzného.
Děkuji

Odpověď

Zaměření provádějí podnikatelské subjekty (geodeti, geodetické firmy), které snadno vyhledáte v oborových seznamech typu zlaté stránky. Než tak učiníte, bude vhodné, aby se dotčený vlastník, tj. obec nebo vámi uváděná "třetí osoba", obrátili na katastrální úřad s žádostí o opravu chyby v katastrálním operátu. Pokud došlo k chybě vinou úřadu, provede se oprava z úřední povinnosti. V opačném případě bude katastrální úřad žadatele informovat, jak a proč dále postupovat. Teprve po odstranění chyby bude moci vlastník ("třetí osoba") Vám převést požadovanou část pozemku. Zástupcem této osoby může být na základě plné moci každý, kdo je způsobilý k právnímu úkonu, o který jde, a jehož zájmy nejsou v rozporu se zájmy zastoupeného (např. zájmem prodávajícího je dosažení co nejvyšší ceny, zatímco zájmem kupujícího je naopak dosažení ceny co nejnižší).

JUDr. Bedřich Benek