Dotaz: Dobrý den,potřebovala bych od Vás radu,mám hrubou stavbu s cihel porotherm 44Si a potřebuji se rozhodnout jaká plastová okna pořídit.Byli mi nabídnuty okna s profilovým systémem Rehau S 799 Brillant Design a DECEUNINCK, šestikomorového systému PRESTIGE.Okna ze systému REHAU mají tyto parametry: prostup tepla celým oknem Uw=1,11W/m2K,zasklené izolačním dvojsklem F4-16argon-F4,prostup tepla rámy okna Uf=1,2W/m2K,stavební hloubka 70mm,5ti komorový profil,distanční rámeček mezi skly plastový,dorazové těsnění,kování ROTO NT.Je mi jasné,že tyto okna nepatří mezi ty nejlepší,ale vzhledem k tomu ,že chci do oken meziskelní mřížky,se parametry okna ještě zhorší,tak bych ráda věděla zda při této volbě neudělám chybu a zda tyto okna splňují určitou kvalitu.Děkuji za odpověď.

Odpověď

Popisovaná okna jsou z hlediska současných požadavků na standardní úrovni. Je potřeba ale říci, že tento standard se v poslední krátké době velmi posunul a to především díky systému dotací, který požaduje určitou minimální kvalitu.

Pokud bychom se podívali na požadavky současné platné ČSN 73 0540-2 - norma stanovuje požadované a doporučené hodnoty U (součinitel prostupu tepla, jednotkou je W/m2.K) pro jednotlivé ohraničující konstrukce domu. Pro součinitel prostupu tepla U platí, že čím nižší jeho hodnota je, tím lepší tepelně izolační vlastnosti konstrukce má. Kromě různých stavebních konstrukcí zde najdeme i okna. Pro ta je minimální požadovaná hodnota součinitele U 1,7 (W/m2.K) a doporučená hodnota součinitele prostupu tepla U je 1,2 (W/m2.K). Rozumí se tím hodnoty Uw, tedy pro celé okno jako celek. Standardem je v současnosti hodnota doporučená, která je mezní i pro dotace. Okna by tedy měla být lepší, tedy Uw < 1,2 (W/m2.K).
V případě nízkoenergetického domu je doporučení Uw < 1,0 (W/m2.K) a pro pasivní domy zde máme požadavek Uw < 0,8 (W/m2.K).

Rozhodnutí o kvalitě oken by mělo být v souladu s tím, jaký dům stavíme a jaké požadavky z hlediska tepelných izolací klademe. Uvádíte, že stavíte z cihel Porotherm 44Si, což je konstrukce odpovídající doporučení normy. Pokud je takto koncipována stavba, myslím že plánovaná okna Rehau s Uw 1,1 W/m2.K jsou adekvátní. Protože se jedná o jednovrstvý systém zdění bez zateplení, doporučil bych zaměřit se na správné osazení okna do špalety, především na dodržení výrobcem daných detailů ostění (výplň polystyrénem po celém obvodu okna), dále pak zvážit ošetření osazovací spáry okna parotěsnou páskou ze strany interiéru (zabraňuje vnikání vlhkosti a kondenzaci v izolaci v osazení okna) a ze strany exteriéru (zde je paropropustná páska, která ale chrání spáru před zatékáním). Důležité to je s ohledem na to, že stavební hloubka rámu 70 mm není zase až tak velká a případné tepelné mosty v osazení okna by se mohly nepříznivě projevit kondenzací na vnitřním ostění. V případě prostupu vlhkosti do osazovací spáry a kondenzaci zde dochází k postupné degradaci tepelné izolace v osazení okna (ať je to PU pěna nebo EPS), takže závada se může projevit až po letech.

Vrátím –li se ještě k oknu, hodnota Uf udávaná výrobcem je pro 70 mm rám poměrně dobrá, patrně bude v rámu část komor vyplněná tepelnou izolací. Je dobře, že distanční rámečky jsou plastové, měly by být i ty dělící, přesto k určitému zhoršení dojde. Ověřte ještě u výrobce skla propustnost slunečního záření g, která zajistí dobré solární zisky. Součinitel g udává, kolik procent (nebo jaký poměr) slunečního záření projde sklem. Je to součet krátkovlnné složky slunečního záření, které přímo pronikne do interiéru a tepla, které odevzdá do interiéru zasklení. Zatímco v zimě je žádoucí, aby propustnost slunečního záření byla co největší, v létě je to naopak může být nevýhoda. Proto je nutno, aby poměr U a g byl co nejvyváženější.

Důležitý je rovněž způsob vytápění. Budou-li pod okny radiátory, je pravděpodobnost orosení oken velmi malá. V případě podlahového vytápění se doporučuje, aby kvalita oken byla vyšší. Kvalitní okna mají teplejší povrch, takže při absenci radiátoru nevnímáme plochu zasklení jako studenou a rovněž rizika kondenzace na skle nebo rámu jsou pak menší.

Dobrý den paní Špičková, děkuji za Váš dotaz.
Omlouvám opožděnou odpověď způsobenou velkým zájmem o poradenství.

Energy Centre České Budějovice