Dotaz: Dobrý den, chtěla bych se zeptat na radu jaká plastová okna vybrat? Rozhoduji se mezi okny Veka Softline 70 AD (perfectline) a chytrými okny KBE climaTEC 70. Děkuji Čudová

Odpověď

Děkuji Vám za zájem o naše poradenství a k Vašemu dotazu uvádím:
Kvalitu oken většinou posuzujeme podle tepelně-izolačních vlastností, tj. podle koeficientu prostupu tepla, vyjádřeného ve W/m2.K. Tento koeficient udává, kolik tepelného výkonu prochází 1 m2 okna při rozdílu venkovní a vnitřní teploty 1 K. Čím menší je tento koeficient, tím má okno lepší tepelné vlastnosti. Tyto vlastnosti závisejí na počtu skel v rámu (dvojité či trojité zasklení), náplni mezery mezi skly (inertní plyn, vakuum,), materiálu distančního rámečku mezi skly (kov, plast), povrchové úpravě skel (pokovení) apod.

U oken VEKA Softline 70 AD udává výrobce že se jedná o pětikomorové provedení s běžně dodávaným dvojitým zasklením, argonovou náplní mezi skly a distančními rámečky z nerezové oceli. Koeficient prostupu tepla skly je udáván 1,1 W/m2.K. Mimo to uvádí výrobce možnost trojitého zasklení s koeficientem prostupu tepla skly 0,6 W/m2.K.

Plastová okna KBE ClimaTEC nabízí firma PLASTOKNO s.r.o. Jako přednosti udává automatickou mikroventilaci a nekovové distanční rámečky. Koeficienty prostupu tepla však přímo neuvádí.

Pro porovnání obou uvažovaných typů je proto nutné vyžádat si u dodavatele Plastokno s.r.o. na adrese info@plastokno.cz heslo, podle kterého pak sdělí nejen koeficient prostupu tepla, ale i cenové údaje, podle kterých bude možnost porovnat oba typy.


Ing. Jaroslav Winkler
energetický poradce ECČB

Dobrý den paní Čudová.

Energy Centre České Budějovice