Dobrý den,
prosím o radu ohledně plotu. Před 16 lety jsme postavili domek na okraji Prahy. Jedná se o okrajové pozemky obce, tedy vytyčené někdy začátkem minulého století. Sousední parcela byla volná až do doby před 2 lety. Patřila staré paní, která bydlí daleko za Prahou, a tak jsem se jí o pozemek celá léta starala. Před 5 lety jsem postavila nový plot - podezdívka do 80cm a drátěnka. Majitelka souhlasila, protože původní plot byl chatrný a neplnil svůj účel (její chatka i náš dům byl vykraden). Plot jsem postavila na místě starého plotu (můžu dokázat fotografiemi). Před 2 lety paní zahradu prodala a nový soused začal stavět dům. Dům má postaven, všechna i mimořádná povolení jsem mu podepsala a on teď vyrukoval s informací, že plot stojí zčásti na jeho pozemku a chce za pozemek zaplatit vysokou sumu nebo plot zbourat nebo zbourat jeho část a v tom "vykousnutí" do mé zahrady postavit svůj zahradní dům. Jako důkaz o tom, že můj plot zasahuje do jeho pozemku mi předložil jakýsi nákres údajně od geodetů. Dozvěděla jsem se, že jsem měla být k vyměření (pokud se uskutečnilo) přizvána. Jedná se o výměru 6 - 8m2, které mají tvar úzkého trojúhelníku o odvěsně 15m a základně 80cm.
Můžu uplatnit skutečnost, že plot stojí přesně na místě plotu starého a bydlím tu 16 let? Můžu uplatnit, že jsem plot stavěla v dobré víře i pro sousedku? Jaký důkaz o pravdivosti sousedova tvrzení mám brát za právoplatný? Geodet mě bude stát 5 až 8 tisíc a jako samoživitelka je nemám... Má soused právo můj plot zbourat? Má právo postavit si zahradní dům o půdorysu 4x3m do mé zahrady nebo přímo na hranici obou pozemků? A jak je to s cenou za takový pozemek, podle čeho se řídí cena za jeden m2?
Zatím mi nedokázal nikdo poradit a soused mi vyhrožuje, že 16. 3. 2015 můj plot zbourá.
Prosím o radu.
děkuji

Odpověď Dobrý den, toto je otázka spíše do právní poradny než do stavební. Obecně lze říci, že přesnost geometrického zaměření je plus mínus 30-40 cm. Lze tedy jen polemizovat, do jaké míry je plot na vašem pozemku a do jaké na sousedově. Plot je dle stavebního zákona stavbou, chce- li ho někdo bourat, měl by oficiálně na stavebním úřadě požádat o demolici nebo odstranění stavby. Více odpovědí asi získáte od právníků. Ing. Pavel Šulc, Nemoinspekt s.r.o.
NEMOinspekt s.r.o.