Dotaz: Dobrý den,
chtěla jsem Vás poprosit o radu. Máme vypracovaný projekt na plynové ústřední topení. Projektant navrhuje litinový stacionární kotel Buderus G124 o výkonu 16 kW. Topenář, který bude topení realizovat, tvrdí, že je to výkon nedostatečný. Máme běžnou cihlovou jednopatrovou vilku z roku 1940. Vytápěný prostor je zhruba 375 m krychl. Ke kotli chceme ještě zásobník na ohřev teplé vody - 100 litrů. Prosila bych Vás o alespoň hrubý odhad, jaký by měl mít kotel výkon.
Předem děkuji za radu. Světlana Karasová /email:s.karasova@seznam.cz

Odpověď

Pokud projektant navrhoval pro vytápění kotel o výkonu 16 kW vycházel nepochybně z výpočtu tepelných ztrát domu, které závisejí na materiálu obvodových stěn, velikosti a druhu oken, konstrukci stropů a podlah a na předpokládaném množství ohřívané vody. Postup výpočtu je dán ČSN a v současné době jsou pro tyto výpočty zpracovány počítačové programy. Výpočet projektanta proto odpovídá potřebám stavby a nelze jej nahradit odhadem montéra- topenáře.

Podle empirických přibližných ukazatelů je potřebný výkon pro vytápění cca 30 – 35 W/m3 ,což při vytápěném prostoru 375 m3 představuje výkon kotle pro vytápění 11,25 – 13,13 kW. Rozdíl mezi tímto výkonem a navrženým výkonem kotle 16 kW je určen pro vytápění současně s ohřevem vody.

Předimenzovaný kotel je jednak investičně nákladnější a po dobu topného období by byl jeho výkon nedostatečně využíván a tím by se zhoršovala hospodárnost jeho provozu.
Nízkou hospodárnost provozu bude mít tento kotel v letním období, kdy bude provozován na velmi malý výkon pouze pro ohřev vody. Hospodárnější by bylo zvolit zásobník na teplou vodu o větším objemu tak, aby množství teplé vody vydrželo 2 – 3 dny a kotel by nebylo nutno provozovat denně. Další možností by bylo využívat k přípravě teplé vody v letních měsících solárních kolektorů a kotel používat pouze pro vytápění. Doporučujeme tuto možnost konzultovat s projektantem.

Ing.Jaroslav Winkler
Energetický poradce ECČB

Dobrý den paní Karasová. Děkuji Vám za zájem o naše poradenství a k Vašemu dotazu uvádím:

Energy Centre České Budějovice