Dobrý den. Chtěl bych do budoucna dělat podkroví v chalupě s klenutýámi stropy. Mám v úmyslu vysipat klenby liapor danné frakce, prokládat polystyrenem a na nejvyšší nejjemnější frakci pokládat osb desky 2x15mm. Mezi klenbami (celkem 3x, výška klenby cca 30cm) chci vystavět dělící příčky ty budou oddělovat danné klenby a zároveň aretovat liapor.
Zajímá mne, zda-li budu Liapor hutnit ručně a na sucho (bez cementového mléka) a pokládat přímo osb desky, zda nedojde k propadání osb desek do kameniva ( - nestálost povrchu )
Děkuji
S pozdravem
Jiří Kuncl

Odpověď

Násyp Liaporu bude nutno v každém případě stabilizovat cementovým mlékem. U podlah v patře doporučuji řešit kročejovou izolaci a to nejlépe plovoucí podlahou .

Z hlediska útlumu hluku se rozlišuje vzduchová neprůzvučnost a ochrana proti kročejovému hluku. Požadavky na hlukovou izolaci udává ČSN 73 0532. Vzduchová neprůzvučnost je fyzikální veličina, která charakterizuje schopnost konstrukce utlumit hluk (zvukové vlny šířící se vzduchem), který vzniká v sousedním prostoru (řeč, hudba apod.). Schopnost konstrukce zvukově izolovat je přímo úměrná hmotnosti použitých materiálů ve skladbě stropu. Ve vašem případě je klenba s násypy pro hlukovou izolaci dostatečná.

U kročejového hluku jde o zamezení pronikání vlnění, které vzniká nejčastěji chozením po podlaze, pádem předmětů apod. Hluk se přenáší do okolních svislých konstrukcí přes nosné prvky stropu (zde je to klenba). Aby se tomu zamezilo, jsou zde používány takzvané plovoucí podlahy. V principu se jedná o „plovoucí“ desku na kročejové izolaci, což je nejčastěji tuhá deska z minerální vlny. Násyp umělého kameniva by tedy bylo vhodné uzavřít betonovým potěrem jako podklad pro plovoucí podlahu. Na něj bude uložena kročejová izolace. Doporučuji tuhé desky z minerální nebo kamenné vlny (např. Steprock) v tl. 2 až 3 cm. Na tuto izolaci položíte dvojitou vrstvu z OSB desek (2 x 12 mm), tato vrstva vytváří onu „plovoucí podlahu“. Nesmí být pevně spojená s okolní stěnou, je zde potřeba ponechat cca 2 cm mezeru, vyplněnou minerální izolací. Pak následuje vlastní nášlapná vrstva.
Vzorové skladby podlah včetně kročejových útlumů najdete v technické dokumentaci podlah výrobců kročejové izolace. Například Rockwool - najdete na www.rockwool,cz, nebo je možno kontaktovat regionálního zástupce firmy.
Založení nových příček na klenbě by měl posoudit statik.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č.Budějovice

Dobrý den pane Jiří, děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice