Dotaz: Chtěl bych se zeptat na možnosti ochrany před přehříváním bytu, který se nachází v posledním patře novostavby, jejíž střecha je typu dřvěný krov+izolace+ lepenková krytina. Nejedná se mi o tepelnou izo,laci, ale o ochranu před teplem v létě.
Na oknech mám venkovní rolety,stěny mají izolaci polystyrénem zvenčí, ale chtěl bych zaizolovat strop...
Poradíte mi?

Odpověď

Ve Vašem případě se jedná právě o tepelnou izolaci, která by tepelně izolovala obytné místnosti od tepla pronikajícího stěnami a zřejmě zejména stropem. Z Vašeho dotazu nelze usoudit, zda tepelné izolace obvodových stěn polystyrénem zvenčí jsou dostačující. Není ani uvedeno složení obvodových stěn. Běžná tloušťka polystyrénu na obvodových stěnách bývá 10 i více cm (podle složení obvodové stěny).

Obdobná situace je i u střechy, kde není uveden typ střechy. Mimo uváděného krovu, tepelné izolace a lepenkové krytiny lze předpokládat nějakou nosnou konstrukci, na které je izolace připevněna. Pokud dochází k přehřívání stropu v obytných místnostech, je uváděná izolace zřejmě neúčinná. K odstranění přehřívání by bylo nutno tepelně izolovat stropy a to izolačním materiálem (polystyrénem, minerální vatou) položeným na horní stranu stropu, tj. na půdě, překrytým případnou pochozí vrstvou. Potřebnou tloušťku této izolace určí projektant výpočtem, bude-li známo složení stropu, tj. použité konstrukční materiály a jejich tloušťky.

Ing. Jaroslav Winkler
energetický poradce ECCB

Dobrý den pane Sedláčku. Děkuji Vám za Váš dotaz a za zájem o naše poradenství.

Energy Centre České Budějovice