Dobry den,

Bydlim ve zvysenem prizemi cihloveho bytoveho domu.Dum je zateplen venkovni izolaci cca 15 let.Podle mereni termo kamerou je zatepleni neposkozene.Presto se mi posledni 3 roky v chladnych mesicich vyskytuji uvnitr bytu pouze na jedne venkovni stene po cele plose skvrny kde vznikaji krystalky a opadava barva a stuky.Po letni oprave se kazdou zimu problem objevi znovu.Muzete prosim poradit.Dekuji za odpoved.

Odpověď Toto je s největší pravděpodobností chyba v izolaci stropu a následných kondenzací. Nevím jak byly pořizovány snímky termo kamerou a v jaké kvalitě....(vady v izolaci stropu se na termo snímcích fasády nemusí objevit)

S pozdravem a přáním hezkého dne

Jirkovský Zdeněk
EKOHOLD, spol. s r.o.

Dobrý den,

těch příčin může být více a těžko lze váš problém posoudit takto „od stolu“. Píšete, že zateplení fasády je provedeno, avšak nevím, zda máte i vyměněná okna. Jedním z problémů mohou být nedostatečně vyřešené tepelné mosty, jako absence zateplení soklu nebo detail napojení okna a stěny, kdy chybí zateplení parapetu či ostění. Problémem může být i místně zeslabená konstrukce, např. pokud zde vede potrubí. Další příčinou může být zvýšená vlhkost v dané místnosti spojená s nedostatečným provětráním. Příčinou bude pravděpodobně kombinace více faktorů. Pokud termovizní měření neodhalilo žádné defekty v podobě tepelných mostů, zkuste měřit vlhkost a teplotu v dané kritické části místnosti. Následně bych se zkusil obrátit na odborníky, kteří posoudí problém na místě.

Dotaz zodpověděl: Bc. Ondřej Pokorný, energetický poradce ECČB

Energy Centre České Budějovice