Dotaz: Před rokem jsem si koupila na dům na hypotéku. Z finančních důvodů ji musím prodat. Neměla jsem trvalé bydliště, ani jsem tuto nemovitost nevlastnila déle jak dva roky. Jsem samoživitelka, zaměstnaná a dům byl pojištěn po dobu, kdy jsem ho vlastnila. Co všechno si mohu odpočítat, když jsem prodala nemovitost se ziskem. Děkuji

Odpověď

Dobrý den,
prodej nemovitosti zatížené hypotékou je dnes již zcela běžná věc i když ne zcela jednoduchá. V každém případě se pečlivě seznamte s hypotečními podmínkami o případném předčasném vypovězení hypoteční smlouvy.

Od prodejní ceny poté odečtete veškeré náklady, které jste měla s pořízením domu. Tzn. koupě pozemku, domu ( jeho úprav - včetně doložených investicí do domu vložených), oplocení - zkrátke vše, co jste do nemovitosti vložila včetně následné daně z převodu ( 3%). Rozdíl těchto cen ( vynaložených investic minus prodejní cena) je základ pro vypočítání daně z příjmu.
Je třeba ovšem zohlednit ten případ, že pokud vynaložíte finance získané prodejem na jiné využití svých bytových potřeb - jste od daně z příjmu osvobozena.

RK Stejskal & Šandera s.r.o.