Dobrý den,
v průběhu loňského roku jsme zakoupili 12m2 nebytový prostor s vybudouvanou koupelnou, vedený na LV jako "jiný nebytový prostor". Koupelna však byla vybudována bez potřebného ohlášení/stav. povolení, aniž by nás o tom prodejce informoval. Z podnětu stav. úřadu bylo nyní zahájeno řízení o odstranění stavby a jsme nuceni vyřizovat dodatečné stavební povolení.
V kupní smlouvě je jako vybavení jednotky popsáno: umyvadlo, WC a sprchová vanička, postel, skříň atd... Zakládá se z této situace nějaký nárok na náhradu škody spojené s dodatečným vyřizováním povolení (projekty adod) na slevu z kupní ceny či odstoupení od smlouvy?
Máme rovněž podklady prokazující, že předchozí majitel hromadně upravoval mnoho takových prostor a nyní je hromadně rozprodává, všechny s úmyslnou černou stavbou, kterou v době prodeje zamlčí. Jedná se v takovémto objemu o trestný čin podvodu, pokud takto jedná vědomě a dokonce prodává i jednotky,u kterých už je zahájeno řízení o dodatečném povolení stavby? Děkuji

Odpověď

To, zda se jedná v daném případě o trestný čin, mohou posoudit pouze orgány činné v trestním řízení, neboť se zkoumá i subjektivní stránka, tj. úmysl, a nelze předjímat, zda se někdo dopustil trestného činu, pokud o tom není pravomocně rozhodnuto.
Pokud jde o nárok na slevu či náhradu škody, takový nárok nelze vyloučit, ale věc není možno posoudit bez prostudování kupní smlouvy a celého průběhu záležitosti u stavebního úřadu, např. zda se jednalo zcela jednoznačně o úpravy, ke kterým bylo třeba povolení, atd. V této souvislosti je nutno podotknout, že při uzavírání kupní smlouvy jste měli možnost požadovat předložení dokladů k nebytovému prostoru, jako např. kolaudační rozhodnutí atp.

Advokát Brno JUDr. Martina Skřivánková