Dotaz: Dobrý den,
28.2. 2006 jsme po koupi bytu vložili na Katastrální úřad návrh na vklad ( vlastnictví a zástavní právo).1.3. bylo provedeno zaplombování, 4.5. předáno ke zpracování, 5.6. předáno ke zpracování ( dle elektronického výpisu.) Do dnešního dne tedy nebylo ani u jednoho návrhu na vklad zahájeno řízení; ani jednu stranu KÚ nekontaktoval snějakým problémem, který by mohl být příčinou zdržení. Jaká mám v tomto případě práva, kde si vlastně ztěžovat? Bance musím doložit převod vlastnictví a zástavní právo, jinak přijdeme o HÚ. Podle zákona jsem se snažila dopočítat, že by KÚ měl mít za povinnost nejpozději do 60 dnů od podání zahájit řízení, to se ovšem nestalo, naopak - po půl roce řízzení nebylo zahájeno, na emaily KÚ nereaguje, provolat se je nemožné. Nevím, zda vůbec existuje instance, u které si můžu na postup stěžovat či kde vlastně zjistit, co se děje a jak zabezpečit to, aby byly návrhy na vklad provedeny včas a my se nedostali do problému s bankou... Děkuji, Lenka

Odpověď

Bohužel lhůty u některých katastrálkních úřadů pro zápis vlastnického práva k nemovitostem jsou i půlroční a proto není Váš případ nijak vyjímečný. Nepíšete u jakého konkrétního úřadu se řízení vede a tudíž Vám mohu těžko sdělit obvyklou dobu, ale tuto věc si můžete ověřit na stránkách http://nahlizenidokn.cuzk, kde když si v levém poli zvolíte položku "seznam přijatých řízení" a zadáte katastrální úřad a dále datum přijetí (jakýkoli), tak se Vám zobrazí jaká je přibližná vyřizovací lhůta u daného katastrálního úřadu.

Jinak samozřejmě jsou katstry vázány lhůtou stanovenou ve správním řádu, tj. 30 resp. 60 dní na vyřízení vkladu. Pokud máte pocit, že úřad by mohl činit, ale nečiní máte právo dát podnět nadřízenému úřadu (krajové úřady) pro nečinnost.
Pokud se nemůžete na úřad dovolat ja možné jej navštívit ho i osobně a zjistit přímo na místě stav řízení.

Barbora Treppeschová