Dotaz: Dobrz den,
chteli bychom koupit radovy RD, ale zjistili jsme, ze je tam spolecna zed domu se sousedem, ktery tvrdi, ze je zed jeho a nemuze nam zarucit,ze ji v budoucnosti nebude chtit zbourat. Ma na toto pravo? A jak se urci zda je zed jeho vlastnictvim nebo spolecna? Da se toto nejak pojistit, aby nam zed nezboril a neotevrel tak barak?
Predem Vam velmi dekuji za odpoved!
Snaselova

Odpověď

Situaci doporučuji ověřit z projektové dokumentace k domu, z pasportu domu, stavebního povolení, kolaudačního rozhodnutí, event. nabývacích titulů, atp. Pokud tyto nejsou k dispozici, pokusit se nahlédnout do dokumentace a informací u stavebního úřadu. V případě, že by soused hodlal takové úpravy skutečně realizovat, aktivně se účastnit řízení u stavebního úřadu o povolení takových úprav.
Dále je možno argumentovat též ustanovením § 127 občanského zákoníku, dle kterého vlastník věci se musí zdržet ohrožení výkonu práv jiného, zejm. nesmí ohrozit sousedovu stavbu nebo pozemek úpravami pozemku nebo stavby na něm zřízené bez toho, že by učinil dostatečné opatření na upevnění stavby nebo pozemku.

Advokát Brno JUDr. Martina Skřivánková