Dotaz:
Dobrý den,
ocitla jsem se v nesnázích a potřebuji poradit. V listopadu 2004 jsem s manželem koupili na hypotéku dům (celá kupní cena krata hypotékou) a jakožto žadatelé do 36 let věku jsme získali státní dotaci. Nyní po 2,5 letech přišla finanční kontrola, která zistila, že jsem dotaci získali neoprávněně, neboť jsem spoluvlastnicí nemovitosti po rodičích. problém je v tom, že o tomto spoluvlastnictví jsem skutečně nic nevěděla - maminka zemřela když mi bylo 15 (před 20 lety), zřejmě jsem tedy zdědila její část domu. Ale otec se po roce znovu oženil, já se s jeho paní nemám v lásce, v domě nebydlím, nic z něho nemám, a že jsem zapsaná v listu vlastnictví jsem skutečně netušila. Stát po nás chce nyní vrátit peníze a já nevím, co dělat. Prosím, poraďte.
Sudová

Odpověď

Vážená paní Sudová,
obávám se, požadavek na vrácení dotace je oprávněná. Jediné, co Vám mohu doporučit, pokuste se ještě poradit s právníkem, který by Vám měl poradit opravdu fundovaně, ale obecně se domnívám, že nezbyde, než se s úředníky domluvit na úhradě dluhu.

To, že jste zapomněla, že jste vlastníkem či spoluvlastníkem nemovitosti Vás neomlouvá a je to jedna z podmínek pro získání zmiňované dotace.

RK Stejskal & Šandera s.r.o.