Dobrý den.jedná se o částečně podsklepenou místnost.Mám podkladní vrstvu kvalitního betonu s kari sítí a k dispozici cca 11 cm.můj záměr je tento:hydroizolace,4 cm polystyrenu 2cm minerální vata 1,8 cm OSB deska a nahoru 2,7 cm podlahové palubky spojené s OSB deskou.další možnost,izolace,rošt z latí cca 8cm,mezi rošt vata,nahoru palubka.Nemám mnoho místa,jak to udělat?děkuji za odpověď

Odpověď

Dobrý den a děkuji za Váš dotaz a za zájem o naše poradenství.

Tepelná izolace podlahy by měla být po celé ploše stejnorodá. V případě použití uvedeného řešení položením roštu z dřevěných latí a vyplněním prostoru mezi latěmi minerální vatou by tohoto nebylo dosaženo. Jednou z možností konstrukce podlahy je na pečlivě provedenou hydroizolaci položit 6 cm extrudovaného polystyrénu určeného pro podlahy, dále OSB desky 1,8 cm a 2,7 cm podlahové palubky. Celková tloušťka podlahy by byla 10,5 cm, což vyhovuje.

Další možností by bylo použít přímo desky určené pro konstrukci podlah,
skládající se z dřevotřískové desky a polystyrénu s celkovou tloušťkou 80 mm ( z toho 61 mm izolace) a dále podlahové palubky 2,7 cm. Desky jsou vzájemně spojovány na pero a drážku po celém obvodu, což dává podlaze dostatečnou zatížitelnost. Celková tloušťka podlahy by byla 10,7 cm, což také vyhovuje.

Ing. Jaroslav Winkler
Energetický poradce ECČB

Energy Centre České Budějovice