Dotaz: Dobrý deň prajem. Chcem sa spýtať či je dobrá kombinácia obvodového zdiva 38 STI HELUZ a na to zateplenie 5 min. vata. Bude takto zateplená novostavba splnat podmienku kondenzácie, t.z. nechcem nevhodnou kombináciou zateplenia a obvodového zdiva dosiahnuť nahromadenie vlhkosti. Môžete mi uviesť nejaké konkrétne overené príklady? Ďakuje Jano ze Slovenska.

Odpověď

Požadavky na vlastnosti obvodových stěn stanovuje ČSN 7305 40-2, která udává pro vnější stěny požadovaný součinitel prostupu tepla pro těžkou stěnu 0,38 W/m2.K a doporučený 0,25
W/m2.K.

Pro zdivo z cihel HELUZ STI 38 udává výrobce hodnotu tohoto součinitele 0,25 W/m2.K. Použitím tepelně izolační omítky je dosažitelná hodnota stěny 0,226 W/m2.K ( v závislosti na druhu a tloušťce použitých omítek). Tato hodnota splňuje i doporučenou hodnotu normy. Použití dodatečné izolace znamená další zlepšení tepelně izolačních vlastností a dosažitelná hodnota při 5 cm minerální vaty je asi 0,178 W/m2.K.

Použití tepelné izolace na minerální bázi tj. skelné nebo čedičové vlny (např. Orsil, Rockwool a pod) je výhodné vzhledem k propustnosti pro vodní páru, která je významně větší než u běžně používaného fasádního polystyrénu, přičemž izolační vlastnosti v porovnání s polystyrénem jsou shodné. Nebezpečí kondenzace vodní páry ve zdivu je u těchto materiálů minimální.

Ing. Jaroslav Winkler
energetický poradce ECCB

Dobrý den pane Korenko. Děkuji Vám za Váš dotaz a za zájem o naše poradenství.

Energy Centre České Budějovice