Dobrý den.Máme starý plynový závěsný kotel Mora671.V domě je ústřední topení a voda se ohřívá bojlerem samostatně.Kotel je starý asi 25 let a vypověděl službu.Prosím Vás potřebuji poradit jaký by byl nejlepší jako náhrada.Dům je zatím jen s podkrovím,ale počítáme do budoucna s poschodím.Zatím vytápíme asi 150m2.Pak to bude tak do 250.Přemýšlela jsem o Baxi,ale nevím jaký typ,aby to vytopilo dům.
Předem děkuji za odpovědˇ.
Pličková

Odpověď

Výkon kotle ústředního topení je nutno určit podle tepelné ztráty objektu, kterou vypočítává projektant. Pokud byl výkon stávajícího kotle pro vytápění dostatečný lze jako jeho náhradu použit kotel obdobného výkonu. Na trhu jsou v současné době plynové kotle více výrobců jak v závěsném, tak i v stacionárním provedení, např. Viadrus, Protherm, Stiebel, Thermona a další v širokém rozsahu výkonů, takže výběr je dostatečný. Měřítkem pro výběr by měla být jednak cena a jednak zkušenosti jiných provozovatelů, tj. reference o spokojenosti s instalovaným kotlem.

Rozhodující bude i rok přístavby domu. Pokud by byla přístavba v dohledné době, je možno zvolit kotel o výkonu který by postačoval i pro přistavovanou část. Do doby přístavby byl výkonově nevyužitý a pracoval se sníženou účinností . Při přístavbě v delším časovém období bude nutno kotel opět nahradit jiným, jehož výkon bude odpovídat potřebě domu.

Ing. Jaroslav Winkler
energetický poradce ECČB

Dobrý den, děkuji Vám za zájem o naše poradenství a k Vašemu dotazu uvádím:

Energy Centre České Budějovice