Dotaz: Dobrý den, známý si koupily malý rodiný dům, v zimě při topení jim v jednom krajním pokoji tvoří plíseň a zdivo je v horních rohách vlhké, zdivo je buď 30 nebo 45 cm silné, chtěli by tu stěnu z venku zateplit polystyrénem, tak se ptám jakou silnou vrstvu nejlépe zvolit. Děkuji.

Odpověď

Tvorba plísní bezpochyby souvisí s nedostatečnou tepelnou izolací obvodového zdiva. Pokud k problému dochází v jednom konkrétním místě, jedná se zpravidla o tepelný most.

Vlhkost obsažená ve vnitřním teplém vzduchu se sráží na chladném povrchu vnitřních stěn. Teplota na povrchu stěny není v každém místě stejná. Zpravidla v rozích místností je nižší. Stejně tak například v místě železobetonových překladů nad okny, v uložení stropů, kde je železobetonový věnec apod. Pokud je teplota povrchu na omítce nižší než teplota rosného bodu vodní páry obsažené ve vzduchu, dojde ke kondenzaci. Jedná se o podobný efekt, jako když se orosí nádobí vyjmuté z lednice. K výskytu plísní a kondenzaci dochází v zimním období, kdy venkovní stěna o nedostatečných tepelně izolačních vlastnostech promrzá a naopak teplý vzduch ve vytápěné místnosti obsahuje velké množství vlhkosti. Aby k tomuto jevu nedocházelo, je nutno zvýšit teplotu stěny na povrchu. Řešením je zde zvýšení tepelné izolace stěny, tedy provedení dodatečného zateplení.

Uvádíte, že dům má obvodovou stěnu 30 až 45 cm silnou. Bylo by vhodné zjistit materiál zdiva. Pokud se jedná o starší domek předválečné výstavby, bude to patrně plná cihla. Takovéto zdivo nemá z pohledu současných požadavků na úspory tepla při vytápění požadované vlastnosti. Ty stanovuje současná platná norma ČSN 73 0540-2. Norma rozlišuje dvě hodnoty součinitele prostupu tepla a to - požadovanou a doporučenou. Součinitel prostupu tepla U (jednotkou je W/m2.K) vyjadřuje tepelně izolační schopnost ohraničující konstrukce domu. Pro součinitel prostupu tepla U platí, že čím nižší jeho hodnota je, tím lepší tepelně izolační vlastnosti konstrukce má (na rozdíl od dříve užívané hodnoty R - tepelný odpor). Požadovaná minimální hodnota součinitele prostupu tepla U (W/m2.K) je pro obvodovou zeď 0,38 (W/m2.K). Hodnota doporučená je pro zdivo obvodové z cihel 0,25 (W/m2.K). Vzhledem k rostoucím cenám energií doporučujeme, aby v případě dodatečného zateplení byla již naplněna hodnota doporučená, tedy 0,25 (W/m2.K).

Pokud se tedy jedná o zdivo z plných cihel, je doporučená tloušťka dodatečného zateplení 12 až 14 cm. Tato tloušťka by měla být uvažována pro splnění doporučení normy. Pokud jde o odstranění tepelného mostu a problému s kondenzací a plísní, postačilo by i méně. Zpravidla v těchto případech již od 5 cm. Rozhodně je ale lépe již uvažovat s větší tloušťkou izolace a to především s ohledem na úsporu tepla při výtápění. Je dobré si uvědomit, že zvýšená investice znamená nárůst ceny o tloušťku vlastního polystyrénu, ostatní komponenty zateplovacího systému platíte tak jako tak.

Důležitou věcí u zateplení staršího domu polystyrénem je ještě otázka vlhkosti stávajícího zdiva. Pokud je zdivo namáhané vlhkostí ze základů, kontaktní lepené zateplovaní systémy se nedoporučují. Bylo by vhodné v případě pochyb nechat vlhkost zdiva změřit z odebraných vzorků. Tuto službu zpravidla poskytují dodavatelé zateplovacích systémů v rámci dodávky materiálu. V případě vyšší vlhkosti a salinity lze například použít systém děrovaných EPS desek Baumit Open S se sanačním efektem, ale zase jen do určité hranice vlhkosti.

S pozdravem
Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č.Budějovice

Dobrý den pane Spurný,
děkuji za Váš zajímavý dotaz.

Energy Centre České Budějovice