Dotaz: dobry den bydlime v prizemnim byte ve starem obytnem dome ,nas problem je ve vlhkosti bytu protoze byt neni na slunne strane a i pres veskere vetrani to nepomaha,mame kamenne podlahy,muzete nam poradit co udelat s podlahou?dekuji za odpoved

Odpověď

Vysoká vlhkost ve starších obytných domech a často i celkový neblahý stavebně technický stav mívá více příčin.

Domy jsou stavěné dle starých norem a samozřejmě nesplňují současné požadavky na tepelně izolační vlastnosti obvodových konstrukcí, především vnějších stěn a podlah nad sklepy nebo nad terénem. Následkem toho zde dochází ke kondenzaci na chladných površích a omítky nebo i podlahy setrvávají dlouhodobě vlhké. Provlhlé stěny dále snižují již tak malé izolační schopnosti.
Další problém spočívá v pronikání zemní vlhkosti do konstrukcí v přízemí. Situace v přízemních bytech je ovlivněná i vlhkými sklepy - vysoká vlhkost sklepního prostoru proniká i do místností nad a výrazně zhoršuje problém.
Nedostatečné oslunění bytu pak neumožňuje intenzivnější vysýchání a větrání ani v teplých dnech.

Další problémy často narůstají změnou užívání, technického vybavení bytu a výměnou oken. Například z hlediska vytápění – původní lokální kamna zajišťovala dostatečnou výměnu vzduchu, nábytek se nestavěl ke zdem, stěny byly lépe provětrány. Výměnou oken za nová s kvalitním těsněním dochází k tomu, že přirozená výměna vzduchu je omezena. Původní okna zdaleka netěsnila jako současná. To sice znamenalo únik tepla, ale zároveň to bezpečně zajistilo hygienicky nutnou výměnu vzduchu. Současná plastová okna se silikonovým těsněním mohou mít při úplném zavření až nulovou infiltraci, takže spárou mezi rámem a křídlem vzduch prakticky neprochází. To má za následek zvýšení teploty rosného bodu vzduchu v místnosti na vnitřním povrchu stěny, při které zde dojde ke zkondenzování vzdušné vlhkosti a tím opět ke zhoršení klimatu.

Řešením zde je cílená oprava domu. Ta by měla být zaměřena na vyřešení nejpalčivějších problémů. To je patrně odvlhčení a tepelnou izolaci podlahy ale rovněž izolaci stěn proti vlhkosti a následné zateplení obvodového pláště domu. Jako hlavní problém uvádíte studenou kamennou podlahu – patrně se jedná o nějaký typ kameninové dlažby a absenci tepelné izolace v podlaze. Chtělo by to podrobnější technický popis, nebo se obrátit na specialistu, který by objekt prohlédl. To by měl být odborník se zkušenostmi v tomto oboru. Bude nutno vyjít ze stavebně technického průzkumu, který by měl odhalit příčinu vlhkosti. Návrh řešení by měl obsahovat jednak odstranění příčin ale zároveň i návrh sanace narušených konstrukcí, jejich vysušení nebo výměnu..

V každém případě je možno se ve Vašem případě obrátit na bezplatnou infolinku České energetické agentury (ČEA). Na základě domluvy lze zajistit od ČEA bezplatnou návštěvu energetického poradce na místě. Na stránkách ČEA www.ceacr.cz najdete telefonní kontakty. Rovněž je zde seznam konzultačních středisek EKIS – ČEA, která poskytují bezplatné poradenství ve svých kancelářích – je možno si objednat osobní konzultaci někde v místě Vašeho bydliště.

Dobrý den, děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice