Dotaz: Dobrý den.Na jaře chci realizovat stavbu RD a rozhoduji se jaké vnější zdivo,přijde mi při dnešních rostoucích cenách efektivnější 2vrstvý plášt´.Chci se zeptat jak si v přímém porovnání vede porotherm 36.5 P+D a např 8cm polystyrénu proti YTONGU LAMBDA 375mm a správně zvolené izolace,třeba opět 8cm polystyrénu-cena/užitek?! Jedná se o dům 10 na 12metrů-s garáží,obytné podkroví.
Děkuji za radu a skvělou poradnu!!

Odpověď

Obvodová zeď může splňovat současné normové požadavky z hlediska tepelné izolace jednak se zateplením, ale při volbě správného systému i bez dodatečného zateplení. Se zateplením se zpravidla dosahuje o něco lepších hodnot při celkové menší tloušťce konstrukce a zároveň s výhodou lepšího ošetření tepelných mostů.
Současná platná norma ČSN 73 0540-2/Z1 rozlišuje dvě hodnoty součinitele prostupu tepla a to - požadovanou a doporučenou. Součinitel prostupu tepla U (jednotkou je W/m2.K) vyjadřuje tepelně izolační schopnost ohraničující konstrukce domu. Pro součinitel prostupu tepla U platí, že čím nižší jeho hodnota je, tím lepší tepelně izolační vlastnosti konstrukce má Požadovaná minimální hodnota součinitele prostupu tepla U (W/m2.K) je pro obvodovou zeď 0,38 (W/m2.K). Hodnota doporučená je pro zdivo obvodové z cihel 0,25 (W/m2.K).

Pokud se podíváme na údaje výrobců Vámi vybraných materiálů:
Zdivo Porotherm P+D 36,5 cm na obyčejnou maltu má bez omítek hodnotu součinitele prostupu tepla U v rozmezí 0,40 až 0,45 (W/m2.K). V případě tepelně izolační malty je to
0,35 až 0,39 (W/m2.K). Rozmezí je dané objemovou hmotností cihly (vyrábějí se různé pevnosti). Toto zdivo se zateplením EPS 8 cm bude mít hodnotu součinitele prostupu tepla cca U 0,26 (W/m2.K), tedy přibližně na doporučení normy. V případě dodatečného zateplení se již spíše nevyplatí použít tepelně izolační maltu, která je důležitá především u zdiva bez dodatečného zateplení.
U zdiva Ytong Lambda tloušťky 375 mm je součinitel prostupu tepla U dle údajů výrobce v rozmezí (dle vlhkosti zdiva) 0,23 až 0,26 (W/m2.K), tedy již bez zteplení na doporučené hodnotě. Se zateplením 8 cm pak již cca 0,18 (W/m2.K). U těchto variant se zateplením se však nedoporučuje menší tloušťka izolace, je zde nebezpečí kondenzace vodní páry v konstrukci a mělo by se to ověřit výpočtem pro konkrétní skladbu.

Varianta porobetonového systému Ytong bez zateplení běžně vyhovuje na základní požadavky výstavby, především z hledisek snadnosti provádění, spotřeby malty a rychlosti stavby. Zároveň řeší základní detaily návazností konstrukcí, ale opět vzhledem k tomu, že se jedná o jednovrstvou konstrukci, je řešení některých detailů poměrně obtížné a tím roste podíl tepelné ztráty vlivem tepelných mostů. Tím se zhoršuje izolace pláště domu jako celku.
Obdobných parametrů lze však dosáhnout i jednovrstvým cihlovým systémem. V případě cihel Porotherm 44 SI na tepelně izolační zdící maltu (s tepelnou vodivostí 0,2 W/m.K a s aplikací tepelně izolační omítky v tl. 3 cm s tepelnou vodivostí 0,15 W/m.K, udává výrobce výsledný součinitel prostupu tepla U na hodnotě cca 0,23 (W/m2.K). Výsledný součinitel prostupu tepla U (W/m2.K), zdiva z cihlových bloků Porotherm záleží nejen na konkrétním typu cihlové tvarovky, tloušťce zdiva ale i druhu zdící malty a omítkové malty, kterou použijete. Významnou roli hraje především zdící malta a dodržení technologického předpisu výstavby a především řešení detailů Tepelné mosty však, pokud by byly výpočtově posouzeny, celkový výsledek o něco zhorší, obdobně jako u Ytongu. Jednovrstvé systémy jsou výhodnější z hlediska difúzních vlastností.

Pro jednovrstvé zdění tedy lze použít jak zdivo z pálených cihel, tak pórobetonu. Při zateplení je spíše výhodné a rovněž i obvyklejší z hlediska investice a i celkové tloušťky konstrukce zdivo v menší tloušťce, např. 30 (nebo dle statických možností 25) cm + 14 cm a více tepelné izolace. Například Porotherm 30 P+D a 14 cm EPS bude mít hodnotu součinitele prostupu tepla rovněž cca U 0,26 (W/m2.K).

Pro dosažení dobrých energetických vlastností domu jako celku nezávisí jen na obvodových stěnách. Je nutno splnit doporučené (tedy ty přísnější) hodnoty tepelné izolace i u ostatních konstrukcí tak, jak doporučuje norma. To znamená do podkroví nebo střechy vložit alespoň 26 až 30 cm tepelné izolace, do podlah kolem 10 cm, v případě podlahového topení i více, použít okna s U pod 1,1 W/m2.K, správně řešit detail u základu, odizolovat nevytápěné místnosti uvnitř domu, správně orientovat dům ke světovým stranám apod. Pak se zpravidla dosáhne hodnoty spotřeby tepla na vytápění pod 70 kWh/m2 vytápěné plochy za rok.

S pozdravem
Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č.Budějovice

Dobrý den pane Holube, děkuji za Váš zajímavý dotaz.

Energy Centre České Budějovice