Dobrý den,bydlím v rod.domku, jedná se o dřevostavbu.Domek lze vytápět plynem nebo krbovými kamny do radiátorů.Můj dotaz zní: jaká má být vnitřní vlhkost místností.Nyní se vlhkost pohybuje asi kolem 45 a v době topení se sníží třeba na 30.Děkuji za odpověď.

Odpověď

Optimální vlhkost vnitřního vzduch je základním předpokladem zdravého prostředí a prevence onemocnění dýchacích cest a alergií.
Pro člověka fyziologicky nejlepší je relativní vlhkost vzduchu v interiéru 60%. Optimum z hlediska stavebních konstrukcí, případných kondenzací na vnitřních površích apod. je rozmezí 50 až 60%.

Pokud je vlhkost dlouhodobě pod 40%, je vzduch příliš suchý a vede k vysušování sliznic. To má za následek snížení obranyschopnosti organismu proti onemocněním sliznic dýchacích cest. Suchý vzduch může způsobovat dýchací problémy alergikům či astmatikům. Vyšší vlhkost naopak může vést k tvorbě plísní.
Vlhkost nemusí být stejná ve všech místnostech. Například v šatně se doporučuje nižší, tam 40% nevadí.

V případě nižší vlhkosti je potřeba vzduch upravit zvlhčovačem a stav sledovat na pokojovém vlhkoměru. 30% je opravdu málo.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice

Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice