Dobrý den,

jsem vlastníkem venkovské usedlosti, jež sousedí s obecním pozemkem a následně obecní komunikací. Obec přišla s projektem, jež má v obecním pozemku, mezi našim domem a asfaltovou cestou zbudovat z části otevřený "odvodňovací" příkop a potrubí o průměru cca 40 cm a horskou vpust + nad naším domem na pozemku jiného vlastníka terénní úpravy, jež mají do tohoto příkopu svádět vodu z polí, která doposud v případě velkého deště nebo tání teče po uvedené silnici.

Nám stávající stav nevadí a nejsme tím nijak ohrožováni. Máme však obavu, že pokud bude uvedené realizováno, může dojít k vytopení našeho domu, protože přívalové deště budou svedeny jen kolem našeho domu, máme též obavu o statiku domu, protože se jedná o kamennou stavbu bez dobrých základů a výkop má být veden cca 1 - 1,5 metru kolem našeho domu. Dále bude v části otevřeného příkopu zhoršen přístup na náš pozemek.

Celá záležitost je řešena odborem životního prostředí, jež má vydávat stavební povolení, protože se má jednat o "vodní dílo" a územní rozhodnutí má být řešeno stavebním úřadem. Těchto řízení bych měl být jako majitel sousedního pozemku účastníkem.

Navrhoval jsem aby toto opatření bylo zbudováno v silnici, ale obec to s finančních důvodů odmítá.

Mohu tyto řízení nějak účinně napadat a ovlivnit, pokud s uvedenou stavbou nesouhlasím?

Děkuji

Pavel

Odpověď Dobrý den,

ano, jako majitel sousedního pozemku jste účastníkem jak staveního řízení tak následného vodoprávního řízení. Nechte si zpracovat autorizovaným statikem odborné posouzení, zda Vám daná výstavba ohrozí statiku kamenného domu, předpokládám, že objekt je také s původními nízkými kamennými základy... S tímto posouzením můžete dotčeným orgánům státní správy lépe argumentovat. Jako majitel sousedního pozemku máte právo se k dané výstavbě vyjádřit. Pokud Vaše argumenty budou brány ve stavebním i následném řízení brány orgánem životního prostředí jako bezpředmětné, můžete se dále odvolat k vyššímu orgánu, což je v tomto případě příslušná krajský úřad.

Ing. Šárka Janurová, Nemoinspekt
NEMOinspekt s.r.o.