Dotaz: Vymrznutí stavby Dobrý den, jakožto zájemce o stavbu RD bych se chtěl tímto zeptat na následující věc.
Jaký je rozdíl mezi stavbou realizovanou například od počátku dubna do konce září, a stavbou jejíž hrubá část je realizována před započetím zimy a dokončena na jaře, kdy tato stavba tzv. vymrzne. Možná v sobě nosím letitý předsudek, že stavba, jež tzv. nepřejde přes zimu, není stavbou zdravou. Můžete mi prosím sdělit, čím se docílí (technologie) zdravé stavby, přestože nevymrzne? Je to např. menší podíl vody v pojivech? Je na takový RD vydána stejná záruka jako v případě, kdy stavba přejde přes zimu. Za uvedené info děkuji, Štukhejl

Odpověď

Dobrý den pane Štukhejle,

děkuji za Váš zajímavý dotaz.

Stavba domu při použití klasických zděných technologií zahrnuje řadu mokrých procesů. Tím se do konstrukcí stavby dostane velké množství vody.


Nejvíce je jí obsaženo v betonech a cementových potěrech, omítkách a betonových stropech. Záleží také na způsobu zdění, provedení omítek, stropů. Například přesné cihelné tvarovky vyžadují méně zdící malty, je i menší spotřeba omítkových malt. Prosazují se například suché systémy podlah, kde betonové mazaniny jsou nahrazovány průmyslově vyráběnými deskami, nebo sádrokartonové konstrukce namísto zděných a omítaných. Tyto systémy umožňují zkracování technologických lhůt, vychází se tak vstříc tlaku na zkracování doby výstavby. Naopak systémy stavby z monolitického betonu vylévaného do bednění na stavbě by měly mít dostatek času na vyzrání.

Stavba realizovaná od jara do podzimu a ihned následně v zimě obydlená obsahuje stále velké množství technologické vody a je pochopitelně i prakticky velmi vlhká. Často dochází k podcenění větrání, má to za následek tvorbu plísní. Majitel domu se tu musí smířit s tím, že bude velmi intenzivně větrat a topit „pánubohu“ do oken. Spotřeba tepla na vytápění bývá až o polovinu vyšší.
Pokud je hrubá stavba domu dokončena před zimou, pozastavení stavby poskytne delší čas k proběhnutí procesů, při kterých se uvolňuje přebytečná vlhkost ze stavebních hmot. Podmínkou je, aby stavba dobře větrala, nemůžou být uzavřená okna. Termín „vymrznutí“ je poněkud zavádějící. Čerstvé betonové potěry a omítky nesmí být vystaveny mrazu. Nízká vlhkost vzduchu v zimě však vysýchání napomáhá.

Lepší variantou je tedy dokončit stavbu po zimě a při nastěhování v létě zajistit dostatečné větrání. Pokud jde o záruky, stavební firmy mají ze zákona minimální dobu záruky 2 roky od předání stavby. Problémy s mokrou dokončenou stavbou však souvisejí s nevhodným následným užíváním stavby a pochybuji, že by toto jako reklamace mohlo být uznáno. Navíc je na tuto skutečnost investor zpravidla vždy upozorněn. K úplnému vyschnutí stavby dochází až po několika letech.

S přátelským pozdravem

Ing. J. Veselý, poradce Energy Centre Č .Budějovice

Energy Centre České Budějovice