Dotaz:
Prosím o radu,
přes chodbičku, mezi dvěmi dveřmi vedoucí na balkon
pokládám topení k radiátoru v hloubce 10 cm a 30 cm od venkovních dveří. Trubky jsou z mědi a jsou na nich návleky. Povrchová úprava bude dlažba. Otázka - zda je hloubka dostatečná, aby nedocházelo k tepelnému úniku.
Děkuji za včasnou odpověď.

Odpověď

Velikost tepelného úniku z rozvodu ÚT bude záviset nejen na tloušťce tepelné izolace na potrubí a hloubce uložení, ale i na celkovém řešení detailu u venkovních dveří z hlediska umístění tepelných izolací v podlaze v návaznosti na osazení dveří a izolací v oblasti soklu.

Jinými slovy, bude-li se v místě vedení trubky ÚT projevovat vliv tepelného mostu, který může v tomto detailu v praxi nastat, pak bude ztráta tepla z vedení větší, v důsledku prochládání konstrukcí v sousedství trubky. Předpokládám skladbu podlahy, kde je pod nášlapnou vrstvou betonová mazanina, pod ní tepelná izolace (jedná se patrně o přízemí), která by měla mít tloušťku alespoň 10 cm, pak hydroizolační pás a podkladní beton. Tepelná izolace by měla být souvisle vedena a zalomena ke spodnímu rámu dveří.



Doporučuji proto zajistit spolehlivou návaznost tepelné izolace v podlaze na osazení dveří. Dále ověřit jak je provedena a zda vůbec je provedena tepelná izolace soklové části stavby. Pokud jsou nyní dveře osazeny na betonové konstrukci podlahy a ta probíhá do exteriéru, pak bude nutno umístit potrubí hlouběji tak, aby tepelná izolace pod betonem přebíhala přes potrubí. Pokud není dostatečně řešen detail tepelného mostu u soklu, pak je potřeba zvětšit tloušťku tepelné izolace kolem potrubí. Například obalit ještě potrubí s návlekem další tepelnou izolací. Vyrábějí se izolační kruhové tvarovky s tloušťkou stěny až několik centimetrů, nebo lze potrubí obložit po stranách, zespodu a shora polystyrénem nařezaným z desek. Obecně lze říci, že čím více bude potrubí zaizolováno, tím menší tepelná ztráta bude.



Omlouvám zpoždění odpovědi v důsledku většího zájmu o poradenství v posledních dnech.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č.Budějovice



Dobrý den pane Prucku, děkuji za Váš dotaz a zájem o poradenství.

Energy Centre České Budějovice