Dotaz: Dobrý den,chtěl bych se zeptat,zda je možno při vytápění bytu krbovými kamny s výměníkem topit v těchto krbových kamnech aniž by se použil i onen výměník,tak aby výkon kamen šel jen do prostoru a zase když by byla potřeba,tak zase aby šel výkon i do výměníku.Předem moc děkuji.

Odpověď

Dobrý den, děkuji za Váš dotaz.


Poměr topného výkonu do výměníku a do prostoru udává výrobce kamen zpravidla při jmenovitém výkonu. Poměr je dán konstrukcí výměníku, kamen jako celku, velikostí prosklené plochy apod.

Je-li u kamen preferován větší výkon do vody, pak je výměník konstruován tak, aby měl větší předávací teplosměnnou plochu. Při výběru kamen s výměníkem je tedy potřeba si stanovit kritérium, podle kterého se bude vybírat. Volby různých provozních režimů zde nejsou. Poměr zůstává přibližně stejný, i když se může při různém provozním výkonu mírně měnit. Při menším zpravidla klesá podíl tepla, který jde do výměníku. Pokud se preferuje výkon do prostoru, pak je zpravidla výměník určen spíše k vytápění nějakých menších doplňkových místností. Vhodný typ kamen by měl doporučit projektant ústředního vytápění podle toho, jak je naplánována otopná soustava a jaká je dispozice a velikost vytápěného prostoru.

Energy Centre České Budějovice