Dobrý den, stavíme dřevostvbu a měli jsem v plánu k vytápění domu použít podlahové vytápění + solární systém. Tudíž jsem nepočítali se stavbou komína. Chtěla bych se zeptat, jaké máme jiné možnosti vyápění domu bez komína s tím, že pořizovací cena bude nižší než v případě solárního systému (podlahové vytápění bychom chtěli v domě v každém případě) děkuji za odpověď

Odpověď

Stavební opatření, která zamýšlíte provést a ke kterým jste bohužel nucen nevyhovujícím stavem stavby, je potřeba dobře projektově připravit, abyste minimalizoval náklady na provedení a vyvaroval se možných chyb při provádění.

Pokud budete provádět stavební práce týkající se akustických úprav, doporučuji Vám kontaktovat firmu, která se akustikou profesionálně zabývá, aby Vaše nové technické řešení opravdu splnilo účel. Při přenosu hluku mohou totiž hrát roli i další stavební konstrukce a jejich napojení (strop-obvodová stěna-podlaha). Je nutné jednat také se statikem, který by měl posoudit statickou únosnost podlahy v podsklepené části v případě bourání i dozdívání stávajícího vnitřního zdiva.

Co se týká vlhkosti a studené podlahy je vhodné nejprve provést stavebním odborníkem posouzení stávajícího stavu na místě a zároveň nahlédnout také do stavební dokumentace jaké bylo původně navrženo technické řešení stavby. Teprve po vyhodnocení bude možno navrhnout správné technické řešení (odstranění příčiny vlhkosti, zlepšení tepelně technických vlastností obvodových stavebních konstrukcí).

S přátelským pozdravem Lubomír Klobušník, energetický poradce ECČB

Dobrý den, děkujeme za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice