Dotaz: Dobrý den měla bych následující prosbu. Stavíme RD a nyní nás trápí otázky ohledně vytápění. Na projektu máme turbo kotel (kondenzační) a deskové radiátory s označním 11 mají dvě lamely. Topenář, který by měl topení realizovat tvrdí, že radiátory jsou moc malé a že kondenzační kotel potřebuje věštší plochu na vytápění u radiátorů a že tyhle radiátory by si dal on tak na wc. Máme si pořídit prý větší radiátory s označním 20. Proti tomu zase projektant tvrdí že projekt i radiátory jsou v pořádku a není nic potřeba měnit. Vše je vypočítané a topení je správně. Co si myslíte jako odborník vy? Moc děkuji za radu a přeji heký večer.

Odpověď

Pokud je v projektové dokumentaci navržen kondenzační kotel a měl by pracovat většinu času v kondenzačním provozu je nutné přizpůsobit i návrh otopné soustavy.
Pokud se jedná o radiátorový systém je třeba navrhnou tepelný spád na tělesech co nejmenší( např. 55/45/ °C) nebo menší.

V důsledku vyjdou otopná tělesa s tímto tepelných spádem větší, než pro tepelný spád 75/45°C.

Pokud je radiátorový systém navržen se spádem 75/55 °C bude kondenzační kotel pracovat v kondenzačním režimu pouze výjimečně a investice do kondenzačního kotle se navrátí.
Pro návrh velikosti radiátoru je nutné znát tepelnou ztrátu místnosti a otopnou soustavu navrhnout se spádem 55/45°C nebo se spádem nižším.


S pozdravem
Ing. J.Šťastný
energetický poradce ECČB

Vážená paní Kateřino, děkujeme za Váš dotaz a v návaznosti odpovídáme následující:

Energy Centre České Budějovice