Dotaz: Dobrý den,
prosím o radu ohledně vytápění rodinného domku, který v současné době kupujeme. Jedná se o novostavbu, 160m2 užitkové plochy včetně vestavěné garáže, přízemí+jedno patro. Základní konstrukce Durisol, tepelné ztráty dle projektu 13,6 kW. V ceně domku je již elektrokotel s rozvody a nainstalované radiátory ve všech pokojích-to nezměním. Výkon kotle ani specifikaci radiátorů neznám. V obci není zaveden plyn. Domek je prodáván bez podlahových krytin a má komín.
Moje dotazy jsou následující:
1) Doporučujete topit výhradně již instalovaným systémem, nebo se před pokládkou podlah vyplatí investovat do elektrického podlahového topení s dobrou regulací? Případně do jakých místností?-pod dlažbu v kuchyni a v koupelně díky tepelné pohodě?
2) Nebude v obývacím pokoji topení předimenzováno?-tzn. 2x radiátor+výhledově krb+event. podlah. topení?
3) Jakým způsobem nejvhodněji řešit ohřev teplé vody?-stávající elektrokotel nemá zásobník, v domku je příprava na bojler. Jak velký bojler zvolit pro 4člennou rodinu (děti ve věku 2,5 roku a 3 měsíce)?
4) Jakou sazbu el.energie zvolit pro variantu: vytápění výhradně elektřinou+bojler+ostatní elektrické spotřebiče (indukční varná deska)? Jaké jsou odhadované roční náklady na spotřebu?

Děkuji mnohokrát za odpověď.
M.Válek

Odpověď

Pokud zvolíte dotop topnou rohoží v kuchyni a koupelně doporučuji instalovat pro topnou rohož regulátor s čidlem v podlaze a u radiátorů instalovat termostatické hlavice.

Instalací topné rohože docílíte příjemné teploty na podlaze (cca 24-27°C) a úroveň teploty si nastavíte na regulátoru.

Systém bude poměrně rychle nabíhat a účinnost přeměny el. energie bude značně vysoká až 99%.
Instalací rohože a jejím využíváním budete zcela závislí na cenách el. energie.

Pokud do systému připojíte krbovou vložku s teplovodním výměníkem získáte určitou nezávislost a snížíte si náklady na vytápění.
Ve Vašem případě zvolte sazbu za el. energii D45d s dobou platnosti nízkého tarifu 20 hodin.
Boiler zvolte 160-200l.

Spotřeba energie na vytápění při Vámi udané tepelné ztrátě 13,6 kW a klimatické oblasti
-15°C předpokládám cca 24 000 kWh/rok. Při ceně 2,16 Kč/kWh je to značná částka.

Vážený pane Válku, děkujeme za Váš dotaz a v návaznosti odpovídáme následující:

Energy Centre České Budějovice