Dobrý den,
budeme stavět RD a nyní jsme ve fázi projektu a řešíme vytápění. Rozhodli jsme se pro teplovodní vytápění a to primárně dřevem-krbovou vložkou a
sekundárně elektrikou. Potřebovali by jsme vysvětlit princip akumulační
nádrže a teplovodního výměníku?A jakým způsobem je lepší ohřívat vodu (vytápět)
elektrikou,dočetli jsme se o elektrokotli nebo o elektrických topných
tělesech umístěných v akumulační nádrži?

Předem děkujeme za vysvětlení

Odpověď

Váš dotaz je poměrně obsáhlý, takže pouze stručný popis zvolené otopné soustavy.
Kombinace vytápění krbovou vložkou, zřejmě s tepelným výměníkem, a s elektřinou vyžaduje instalaci akumulační nádrže. Z krbové vložky odchází teplá voda do akumulační nádrže a přes tepelný výměník ohřívá její obsah. V akumulační nádrži jsou zároveň zabudována elektrická topná tělesa, která udržují teplotu vody v akumulační nádrži na stanovené hodnotě. Z akumulační nádrže pak proudí tato voda do jednotlivých topných těles nuceným oběhem el. čerpadlem. Celý provoz je řízen termostaty, aby bylo dosaženo hospodárného provozu. V době, kdy není krbová vložka v provozu je vytápění zabezpečováno pouze elektřinou. Pro provoz elektrického topení s akumulační nádrží je dodavatelem elektřiny určen zvláštní tarif s časovým omezením dodávky. Akumulační nádrž díky většímu obsahu ( několik m3) je schopna dodávat teplo i v době, kdy není el. energie pro ohřev obsahu nádrže odebírána.

Elektrokotel pracuje bez akumulace tepla a dodává teplo pouze v době, kdy je odebírána el. energie. Rovněž pro provoz elektrokotle je určen zvláštní tarif s časovým omezením dodávky, rozdílný od akumulačního provozu.

U novostavby by bylo vhodné uvažovat i o dalších způsobech vytápění, např. o tepelných čerpadlech, kotli na pelety, možnosti využití solárních panelů apod. A také o topné soustavě, zda zvolit klasické radiátory, podlahové topení nebo teplovzdušné vytápění s rekuperací. Tato volba by měla předcházet zpracování projektu, aby nebylo nutno dělat v hotové stavbě dodatečné úpravy. Požadavek na vytápění je proto nutno konzultovat s projektantem. Při volbě otopné soustavy je nutno vzít v úvahu, že vytápění elektřinou je sice pohodlné, umožňuje přesnou regulaci provozu, ale je nejdražším způsobem .
Případné další dotazy rádi zodpovíme.

Ing. Jaroslav Winkler
energetický poradce ECČB.

Dobrý den a děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice