Dotaz: Dobrý den. Nejdříve bych rád poděkoval za výborně vedenou poradnu. V roce 2007 jsme dokončili stavbu která je přístavbou k původní kamené části. Jde o patrový dům dostavěný z cihel Suprtherm 44p+d P10. Původní část tvoří pouze 30% obvodu domu a jde o kamenou zed´ tloušt´ky 60 cm.Letos bych chtěl provést fasádu. Potřeboval bych poradit zda mám dům zateplit a když, tak jakou šíři izolace(polystyrenu) mám použít. Při zdění byla použita klasická zdící malta. Děkuji Růžička

Odpověď

Zdivo z cihel Supertherm 44 P+D na obyčejnou maltu má dle údajů výrobce součinitel prostupu tepla U v rozmezí od 0,33 do 0,38 (W/m2.K) v závislosti na objemové hmotnosti použitých tvarovek. To je hodnota, která splňuje požadavky normy, po zateplení však jistě lze dosáhnout na hodnotu doporučenou.

Požadovaná hodnota součinitele prostupu tepla U (W/m2.K) pro obvodovou stěnu těžkou je 0,38 (W/m2.K), hodnota doporučená je 0,25 (W/m2.K). Volba tloušťky tepelné izolace závisí na představě, jakého stupně energetické úspornosti budovy chceme dosáhnout. Vzhledem k tom, že se nyní tak jako tak bude provádět nová fasáda, lze dodatečné zateplení jistě doporučit. Při porovnání rozdílu investice do obyčejné fasády a do fasády se zateplením vyjde návratnost této větší investice již poměrně lépe, i když bude dlouhodobá. Záleží samozřejmě na tom, jak drahým palivem topíte, tedy jaké budou náklady na vytápění domu.
Při zateplení nového zdiva izolantem na bázi polystyrénu nebo minerální či kamenné vlny v tloušťce 10 cm bude výsledný součinitel prostupu tepla U cca 0,20 až 0,22 (W/m2.K). Tedy splní s rezervou doporučení normy a navíc dojde k výraznému snížení vlivu tepelných mostů.

Horší to je ovšem u kamenné původní části. Zde je první otázkou volba tloušťky izolace a druhou velmi důležitou volba materiálu zateplení. Z hlediska tepelné izolace má kamenné zdivo velmi malé izolační schopnosti, ty jsou však do jisté míry vyváženy velkou schopností akumulovat teplo. Pokud bychom předpokládali tloušťku zateplení rovněž 10 cm, bude bez uvažování vlivu akumulace výsledný součinitel prostupu tepla U bude cca na hodnotě požadavku normu, tedy 0,38 (W/m2.K), při 12 cm přibližně 0,33 (W/m2.K). Vzhledem k tomu, že se jedná o 30% plochy fasády a pokud bude volen jednotný systém zateplení, bude to celkem uspokojivé řešení.

Podstatnou věcí u zateplení staršího kamenného domu polystyrénem (nebo minerální vatou) je ještě otázka vlhkosti stávajícího zdiva. Pokud je zdivo namáhané vlhkostí ze základů, kontaktní lepené zateplovaní systémy se nedoporučují. Hranice vlhkosti zdiva, kdy lze ještě použít tento lepený systém je kolem 7% vlhkosti. Doporučuji tedy, nechat vlhkost a salinitu zdiva změřit z odebraných vzorků malty. Tuto službu zpravidla poskytují dodavatelé zateplovacích systémů v rámci dodávky materiálu. Při vyšší vlhkosti je pak nutno buď zdivo odvlhčit nějakým dodatečným sanačním opatřením (vložením izolace, injektáží, odvětráním apod.), nebo zvolit zateplení z minerální nebo kamenné vlny pod odvětrávaný fasádní obklad, tedy provětrávanou fasádu.
V případě vlhkosti a salinity v určitých mezích lze použít systém děrovaných EPS desek Baumit Open S se sanačním efektem, ale zase jen do určité hranice vlhkosti a dle doporučení výrobce systému (Baumit) na základě prohlídky objektu technikem dodavatele.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č.Budějovice

Dobrý den pane Růžičko, děkuji za Váš zajímavý dotaz.

Energy Centre České Budějovice