Dobry den,chtel jsem se zeptat na spravny postup a pouziti materialu pri zatepleni podkrovi sikme strechy a dreveneho stropu shora a zespodu. stavime domek svepomoci,obvodove zdivo je porotherm CB 400mm. Strecha je sikma do 45 stupnu krovy vysky 15 cm dreveny zaklop difuzni folie a plechova krytiny.Uvazuji o Minerální izolace Knauf Insulation s technologií ECOSE® Technology 170mm ktera ma součinitel tepelné vodivosti = 0,044 W/mK, třída reakce na oheň A1 na to nepropustnou parozabranu na krovy znovu pribyt stresni late a na to dat palubky. jen nevim jestli sila tepelne izolace bude dostacujici. dale dreveny strop kde tramy jsou vysoke 20cm nahore dreveny zaklop.na dreveny zaklop bych videl krocejovou izolacj tloustky cca3cm a plovouci podlahu a zespoda nejakou mineralni vatu jako tepelny a zvukovy izolant tloustky cca 5cm na to paronepropustnou folii a palubky . v nekterem pokoji sadrokarton tak aby cast tramu byla videt.se skladbou v koupelne si nejsem az tak jisty jestli to bude stacit.podkrovi bude obyvatelne kde se bude normalne topitustradnim topenim. Dekuji Blahovec

Odpověď

Pokud je vodorovný strop s trámy 20 cm mezi vytápěnými prostory se shodným režimem vytápění, pak bude popsaná skladba z hlediska tepla vyhovovat. Vyhoví i pro případ, že rozdíl teplot v místnostech bude do 5°C, pokud bude rozdíl teplot do 10°C, splní stále ještě minimální hodnotu dle ČSN na potřebnou tepelnou izolaci.

Z hlediska akustiky to bude horší na neprůzvučnost Rw. Zvuková izolace stropu je vyšší s vyšší hmotností stropní konstrukce. Pomohlo by tedy, pokud bude plovoucí podlaha na kročejové izolaci z betonové desky. Například 5 až 6 cm s kari sítí, zatížení musí posoudit statik. Mezera mezi spodní stranou záklopu a obkladem palubkou nebo SDK deskami by měla být tak, aby nad 5 cm minerální vaty bylo ještě asi 2 cm volné dutiny. Parozábranu je potřeba provést dobře především nad koupelnou, kde by mohlo jít více vlhkosti do stropu.

Šikmá část střechy podkroví je z hlediska izolace navržena nedostatečně. Pokud se vláknitá izolace vtlačí mezi krokve výšky 15 cm, je to malá tloušťka a navíc celá délka krokví je nezateplená, takže zde jsou lineární tepelné mosty. Novostavba musí vyhovět platné normě.
Současná platná norma ČSN 73 0540-2 rozlišuje tři hodnoty součinitele prostupu tepla a to – požadovanou, doporučenou a cílovou pro nízkoenergetickou a pasivní výstavbu v souladu s novými evropskými směrnicemi. Součinitel prostupu tepla U (jednotkou je W/m2.K) vyjadřuje tepelně izolační schopnost ohraničující konstrukce domu. Pro součinitel prostupu tepla U platí, že čím nižší jeho hodnota je, tím lepší tepelně izolační vlastnosti konstrukce má (na rozdíl od tepelného odporu R, kde je to naopak).
Požadovaná minimální hodnota součinitele prostupu tepla U (W/m2.K) je pro šikmou střechu podkroví 0,24 (W/m2.K). Hodnota doporučená je 0,16 (W/m2.K), pro nízkoenergetickou a pasivní výstavbu 0,15 až 0,10 (W/m2.K).

Rozhodně by se měla splnit alespoň hodnota doporučená 0,16 a dobře vyřešit návaznosti izolací, aby nikde nebyly tepelné mosty. Prakticky to znamená vložit izolaci mezi krokve (to je cca 16 cm, pak provést křížem rošt (nejlépe z hranolů) tak, aby se mohla provést druhá vrstva izolace před krokve zase alespoň 16 cm. Pak řekněme fóliová parozábrana a vnitřní obklad. Provedení parozábrany tak, aby byla vzduchotěsná je dost obtížné, ale nutné (plechová krytina na bednění moc odvětrávat nebude). O provádění parozábran naleznete více v jiných odpovědích v poradně, nebo v technologických návodech výrobců fólií.

Skladbu lze udělat i jinak, například druhý rošt zaklopit OSB deskou, která pokud mít vzduchotěsné spoje může fungovat jako parozábrana. Podrobnosti skladby by Vám měl navrhnout projektant s ohledem na všechny technické požadavky, které se zde uplatňují – tepelné požadavky, požární odolnost, paronepropustnost, technologie provedení, zatížení krovu, prostupy instalací parozábranou apod.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice

Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice