Pekny den,

bydlim v cinzovnim dome v prizemi. I me trapi studene podlahy a cena vytapeni vubec. Ve sklepe je vlhko a klenute stropy. Vyska stropu je asi stejna jako v byte, tedy 3.9m. Izolace ze strany sklepa je nerealna (dum je majetek mesta ...). Chci zlepsit stav ve dvou pokojich a zbyle mistnosti ponechat ve stavajicim stavu. Izolace do podlahy mi proto nevadi i kdyby se podlaha v techto pokojich zvedla nad uroven predsine a zbytku bytu. Chci se zeptat, zda takove reseni v kombinaci se snizenim stropu ma smysl (zmizi pocit chladne podlahy a snizi se cena za vytapeni), nebo zda je lepsi uvazovat o "vsunutem patre", kde by byl prostor na spani a kout s pracovnim stolem. Popripade kombinace obeho. Dale bych Vas chtel poprosim alespon o orientacni kalkulaci nakladu. Oba pokoje maji cca 30m2.

Odpověď

Podíl tepelné ztráty, která připadá na prostup konstrukcí stropu do sklepa, na celkové tepelné ztrátě bytu může být značný. Dobré tepelně izolační vlastnosti však nebudou mít ani stěny a má-li pak byt hodně ochlazovaných stěn, dochází k velkému úniku tepla i tudy a samozřejmě okny. Pokud jsou okna starší, tak špaletová vykazují mnohem lepší vlastnosti než novější typy jaké se používaly například v panelácích.

V každém případě je nyní potřeba doplnit tepelné izolace ve stropu nad sklepem. Projeví se to především na tepelné pohodě bytu, ale i v úspoře tepla. Potřebná tloušťka zateplení se stanoví z požadavků současné platné ČSN 73 0540-2 - norma stanovuje požadované a doporučené hodnoty U (součinitel prostupu tepla, jednotkou je W/m2.K) pro jednotlivé ohraničující konstrukce domu. Pro součinitel prostupu tepla U platí, že čím nižší jeho hodnota je, tím lepší tepelně izolační vlastnosti konstrukce má (na rozdíl od dříve užívané hodnoty R - tepelný odpor). Pro strop z vytápěného prostoru k nevytápěnému je požadovaná hodnota U 0,60 a doporučená hodnota součinitele prostupu tepla U je 0,40 (W/m2.K).

Nejlepším řešením ve většině případů je zateplení stropu ze strany sklepa. Pro dosažení hodnoty U doporučené by postačilo 10 cm tepelné izolace na bázi polystyrénu, vlhko ve sklepě by tomu nevadilo a výšky je dost. U rovného podhledu je to nejlevnější řešení, cenu 1 m2 nalepení polystyrénu 10 cm bych odhadoval do 500 Kč. Klenby však přináší zásadní komplikaci a výrazné navýšení ceny (2x až 3x), patrně by se musel provádět podhled.

V tom případě lze provést některá opatření v podlaze nahoře, ale doporučené hodnoty izolace dle normy těžko dosáhneme. Při zateplení shora řešíme tedy jenom „jakési vylepšení“ a závislí budeme na tom, o kolik cm lze podlahu zvednout. Tedy čím se vejde izolace více, tím lépe, ale záleží i na vlastnostech izolačních materiálů. Důležité tedy je, zvolit takový typ izolačního materiálu, který bude mít co nejlepší izolační vlastnosti. Možné jsou například desky z extrudovaného polystyrénu, u kterých uvádějí výrobci součinitel teplené vodivosti λ od 0,028 do 0,032 W/m.K.
Stávající podlahu by bylo dobré vyrovnat samonivelační tenkovrstvou stěrkou, aby byl podklad rovný. Pak výše zmíněné izolační desky a to alespoň v tl. 2 cm (vejde-li se více, tím lépe, ale jde o to, o kolik cm lze zvednout úroveň podlahy). Na izolaci se pokládá nosná vrstva z podlahových desek – pro úsporu tloušťky zase volit co nejtenčí skladbu. Zde se používají buď sádrokartonové podlahové desky (v dvou vrstvách) nebo desky Cetris, případně OSB desky. Lze i v jedné vrstvě, pokud je spojování na pero a drážku. Pak je vhodné použít koberec - pocit tepla zvýší. Celková tloušťka zvednutí podlahy při 2 cm izolace je pak do 5 cm. To je potřeba zvážit s ohledem na dveře a přechody různých výšek podlah. Místo extrudovaných polystyrénů lze použít desky z pěnového polyuretanu. Zde uvádí výrobci součinitele teplené vodivosti λ od 0,023 do 0,030 W/m.K. Například při použití 2 cm izolace s λ 0,025 W/m.K a započtením vlivu desky (např. OSB) se dosáhne již výšení tepelnému odporu o 0,85 m2.K/W a pokud by se této izolace vešlo 4 cm, jsme již na minimální požadované hodnotě dle normy. Pod tepelnou izolaci je ještě možno pro vylepšení vložit termoreflexní folii, například Sunflex Floor, která se používá pro zlepšení účinnosti podlahového topení. Nebo Sunflex Foam, která je určena pod plovoucí podlahy. Tyto folie jsou schopny svou odrazivou vrstvou vrátit část radiační složky tepelného toku zpět do podlahy. Zázračné materiály neexistují, ale technický pokrok se rozvíjí, například na bázi využití vakua. Izolace s vakuem již jsou k dispozici, cena je však vysoká (5 000 Kč/m2).
Nevýhodou bude cena, protože provádíme celou novou podlahu, je potřeba počítat tak 1500 a více Kč /1 m2 nové skladby.

Pokud se jedná o snížení stropu, i to přinese úsporu tepla. Jednak zmenšíme vytápěný prostor místnosti, ale rovněž se zmenší plocha ochlazovaných vnějších stěn. Například při snížení a 1,2 m se tepelná ztráta prostupem stěnami zmenší částečně o tento podíl zmenšené plochy. Podmínkou samozřejmě je, že nad podhled vložíme tepelnou izolaci. Muselo by ji být však více, aby teplo neutíkalo do vytvořené dutiny, tedy kolem 16 až 20 cm. Prostup tepla nad pohled však vždy bude, například zdí po obvodu, takže význam nelze přeceňovat. Navíc vznikají rizika - s vytvořením této „studené dutiny“ mohou nastat někde nežádoucí kondenzace vlhkosti. Považuji proto za lepší využít prostorové možnosti bytu na zajímavé řešení ve dvou využitelných úrovních.

Dobrý den pane Martínku, děkuji za Váš dotaz.
Omlouvám opožděnou odpověď způsobenou velkým zájmem o poradenství.

Energy Centre České Budějovice