Dobrý den, chystám se zateplit a instalovat el.topení na podlahu v podsklepeném přízemí.Zateplit bych chtěl nalepením polystyrenu na betonový 10 cm strop sklepa.Chtěl jsem se zeptat jakou silu polystyrénu mám použít a jestli je lepší instalovat pod podlahu topné rohože nebo raději topné kabely na strop sklepa a zaklopit polystyrénem a jestli to je vůbec technicky možné. Děkuji za odpověď.

Odpověď

Instalací topných kabelů na strop sklepa by docházelo k ohřívání betonové vrstvy stropu, tím ke zvýšeným ztrátám a až následně k prostupu pouze části vzniklého tepla do obytného prostoru. Nevýhodou by rovněž byla vyšší tepelná setrvačnost betonu, takže zapnutí topení by se projevilo až po delší době.

Proto se jeví výhodnější použití topných rohoží a mezi topné rohože a betonovou konstrukci podlahy vložit tepelnou izolaci, která omezí prostup tepla z topných rohoží do podlahy.
Tloušťka polystyrénové izolace by měla být určena výpočtem tak, aby výsledný součinitel prostupu tepla odpovídal požadavku ČSN 73 0540-2. Tato norma požaduje pro strop

z vytápěného k nevytápěnému prostoru součinitel prostupu tepla 0,60 a doporučuje dosažení hodnoty 0,40 W/m2.K.
Pokud by nebylo možno položit určenou tloušťku izolace na podlahu, bylo by možno částí tepelné izolace opatřit strop sklepa. Toto řešení je ale méně vhodné.

Ing. Jaroslav Winkler
energetický poradce ECCB

Dobrý den a děkuji Vám za Váš dotaz a za zájem o naše poradenství.

Energy Centre České Budějovice