Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jak zateplit podlahu. Bydlíme v přízemí nad garážemi, rohový byt. V zimě se vyskytuje plíseň, máme parkety, které jsou už taky napadeny plísní. Potřebujeme poradit, jak nejlíp zateplit podlahy, aby neunikalo v zimě teplo. Celkově je byt hodně studený. Předem děkuji za odpoveď.

Odpověď

Byt se nachází nad nevytápěným prostorem garáží. Konstrukce stropu by měla splňovat požadavky na tepelnou izolaci dle ČSN 73 0540-2.

Současná platná a závazná norma ČSN 73 0540-2 – Tepelná ochrana budov – požadavky stanovuje požadované a doporučené hodnoty U (součinitel prostupu tepla, jednotkou je W/m2.K) pro jednotlivé ohraničující konstrukce domu. Pro součinitel prostupu tepla U platí, že čím nižší jeho hodnota je, tím lepší tepelně izolační vlastnosti konstrukce má.
Požadovaná minimální hodnota součinitele prostupu tepla U (W/m2.K) je pro strop z vytápěného k nevytápěnému prostoru 0,60 (W/m2.K), hodnota doporučená je dle normy 0,40 (W/m2.K).

Předpokládám, že garáže jsou uzavřené, že se nejedná o do exteriéru otevřený prostor. Pak by požadavky na tepelnou izolaci byly ještě větší.
Správným řešením je provedení tepelné izolace na podhled stropu ze strany garáží. Mělo by se zde nalepit kolem 10 cm tepelné izolace. Zda použít minerální vatu nebo EPS je potřeba posoudit dle požárních požadavků na prostor garáží. Tepelná izolace by byla kotvena jako běžný kontaktní tepelně izolační systém a opatřena stěrkovou omítkou. Zateplení ze strany interiéru z důvodu zvednutí podlahy nebude patrně možné.

Vzhledem k tomu, že se jedná o rohový byt, zdá se více pravděpodobné, že plísně budou souviset s tepelnými mosty podél obvodových stěn. Nezmiňujete materiál stěn a skladbu stropu, takže si nemohu udělat konkrétnější představu. Nicméně špatná tepelná izolace obvodových stěn spolu s tepelnými mosty v rozích domu a v detailu návaznosti stropů nad garážemi na obvodovou zeď může být hlavní příčinou problému. Pokud je chladná podlaha i v ploše, jsou nedostatečné izolace nebo zcela chybí, to by řešilo zateplení viz. výše.

Doporučuji Vám oslovit odborníka, situaci je potřeba vidět na místě. Najděte na webu www.mpo-efekt.cz kontakt na nejbližší poradenské středisko EKIS u Vás a můžete dojednat poradenství na místě.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice

Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice