Dotaz: Dobrý den.Prosím o radu ohledně zateplování stropů v panelovém domě.Jedná se o zateplení stropů nebytových prostor(prádelna,kočárkárna,sklepy,garáže).Potřebujeme jako společenství vlastníků nějaké zvláštní povolení nebo posouzení statika ohledně vrtáni a kotvení???.Máme objednaný 100mm polystyrén fasádní-EPS 70F a EPS 70Z.Hmoždinky 10mm/160mm.Nevíme taky jak je to z hlediska požárního.Prosím o odpověď .Děkuji

Odpověď

Pro provedení kotvení zateplovacího systému hmoždinkami do stropních železobetonových panelů dle mého názoru nepotřebujete žádné povolení, ani nebude nutný statický posudek z hlediska statiky stropu. Tato zateplení se provádí ve sklepích panelových domů tímto způsobem poměrně běžně.

Z požárního hlediska není polystyrén výhodný. Vykazuje určitou hořlavost a zplodiny při jeho hoření jsou toxické. Proto by jeho použití mělo být omezeno na ty prostory, kde navýšení požárního zatížení nebude mít vliv na požární bezpečnost stavby jako celku. Určitě tedy ne tam, kde jsou chodby deklarovány jako částečně chráněné únikové cesty nebo prostory bez požárního rizika. To bude například v zádveří a vstupu, možná i v nějakých chodbách navazujících na sklepy. Garáže v bytovém domě by měly tvořit samostatný požární úsek, nicméně vložení hořlavé izolace ani zde nemusí zcela vyhovovat.

Doporučuji Vám proto problém požárního zabezpečení konzultovat se specialistou – konkrétně projektantem oprávněným pro posuzování staveb z hlediska prevence požární ochrany. Jedná se o autorizované osoby, jejich seznam by měla mít Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků (www.ckait.cz). K nalezení jsou i ve Zlatých stránkách nebo na internetu.
Tam kde nebude možno použít polystyrén je možno provést náhradou tuhé desky z minerální nebo kamenné vlny (Rockwool, Ursa, Orsil apod.). Tyto materiály požárně vyhovují.

S pozdravem, Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č.Budějovice

Dobrý den pane Štefane, děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice