Dobrý den,



plánuji zateplení stropů v panelovém domě a měl bych k tomuto problému dvě otázky. 1) Plánuji použít obyčejný pěnový polystyren 80mm. Našel jsem různé výrobce (Isover, Rapol aj.), nabízí produkty označené např. 70F a 70, jaký je v nich rozdíl? 2) Druhý dotaz směřuje na zdravotní nezávadnost užitých produktů. Řekněme, že použiji tenhle produkt: https://www.dek.cz/produkty/detail/1410151922-eps-70f-80mm-500x1000-dek-bachl-3m2-bal ke stropu desky plánuji přichytit nějakým vhodným, zdravotně nezávadným lepidlem (žádné vrtání ani kotvení). Na to se potom hodí perlinka a štuk. Jde mi o to, jestli není problém polystyren a nějaké lepidlo (např. na bázi syntetických pryskyřic https://www.dek.cz/produkty/detail/3270000670-lepidlo-na-polystyren-250g) použít na zateplení interiéru v trvale obývané místnosti (ložnice, pokoje aj.). Zda se z toho něco neodpařuje či tak (četl jsem články o mýtech o polystyrenu, asi to je OK, ale rád bych slyšel názor zkušenějších, než se do něčeho pustím).



Děkuji všem!



Petr


Odpověď

K bodu 1.)

Obecně pro jakékoli podlahové vytápění povrchová nášlapná vrstva s co nejmenším tepelným odporem. To je keramická dlažba. Lze použít i jiný typ materiálu, ale vždy se musí jednat o takový, který je výrobcem pro podlahové vytápění přímo určen.

Mohou to být některé vinylové krytiny nebo tenké lamely, které splňují mimo jiné požadavek na minimální tepelný odpor, aby přenos tepla k povrchu byl co nejméně omezen.

K bodu 2.)

Označení 70F znamená třídu pevnosti materiálu, F obvykle fasádní, tedy bílé klasické EPS. Jedná se o výrobky určené primárně na vnější kompozitní zateplovací systémy. Obvykle se svými vlastnostmi nijak zásadně neliší. Z pohledu zateplení se jedná o tepelnou vodivost λ (W/m.K), pohybuje se v rozmezí deklarovaných hodnot 0,038 až 0,041.

Z pohledu zdravotní nezávadnosti musí veškeré stavební materiály a výrobky uváděné na trh v ČR splňovat příslušná kritéria. Nejsem si vědom nějakého zásadního omezení použití polystyrénu v obytných místnostech z důvodu ochrany zdraví a vnitřního prostředí.

Jedná se ale o záměr, který spíše nedoporučuji a to z důvodu hořlavosti a tvorbě jedovatých zplodin při požáru. K lepení na podhledy se používají běžná stavební lepidla na cementové bázi, jako na fasády. Při celoplošné aplikaci lze patrně upustit od kotev, jde ale také o přídržnost vrstev, na které se lepí.

Ing. Jiří Veselý, energetický poradce Energy Centre České Budějovice

Energy Centre České Budějovice