Dotaz: Dobrý den,chtěl bych se vás zeptat na problematiku zateplení rodinného domu,zda dům zateplit nebo ne.Dům bychom chtěly zateplit,ale máme trochu obavu z toho,že náš dům se nachází v horské oblasti a i v letních parných dnech je v domě příjemně a právě to nás od zateplení zrazuje,protože jsme se dozvěděly že po zateplení se v létě drží v domech větší chlad než v nezatepleném domě,což je výhodou tam kde v letních měsících je díky sluníčku v domě velké teplo,což ale v našem případě není a tak se bojíme aby jsme nemusely přitápět i v tomto období,proto vás žádám o váš odborný názor.Předem moc děkuji.

Odpověď

Děkuji Vám za zájem o naše poradenství a za Váš dotaz na vhodnost zateplení rodinného domu, ke kterému uvádím:

Dodatečné zateplení domu funguje oběma směry. V zimním období snižuje tepelné ztráty domu, a tím výrazně šetří palivo a snižuje náklady na vytápění. V letním období naopak omezuje přehřívání vnitřních prostor.

Tepelná ztráta v zimním období je dána jednak tepelně izolačními vlastnostmi obvodových stěn a oken a jednak větráním, které se omezuje na minimum, aby se zabránilo prochladnutí stěn. V přechodných obdobích, tj. na jaře a na podzim, tepelné izolace uchovávají vnitřní teplotu po delší dobu než dům se špatnými tepelně izolačními vlastnostmi.

V letním období naopak venkovní vzduch stěny ohřívá a vnitřní teploty se tak blíží teplotám venkovním.

Není proto nutno se obávat toho, že vlivem tepelných izolací bude ve vnitřních prostorách chladno natolik, že by bylo nutno i v letním období přitápět.

Dobrý den pane Smolíku.

Energy Centre České Budějovice