Dobrý den. Koupil jsem pozemek v územním plánu obce je zahrnut jako stavební. Pozemek je financován stejně jako budoucí stavba hypotečním úvěrem a pozemek je v zástavě banky. Po žádosti o zřízení odběrného místa pro el. energii, nám bylo sděleno, že pro nás i ostatních 9 stavebních parcel není dostatečná kapacita. Hypoteční úvěr musím vybrat do roku a čtvrt a ČEZ se rozhodl vzniklou situaci řešit výstavbou nové trafostanice. To ovšem zahrnuje sepsání věcných břemen vlastníků pozemku, přes které by měl kabel VN vést. To je pro nás co chceme stavět nemyslitelné, protože to bude, jak se potvrzuje už teď běh na dlouhou trať a času na vyčerpání hypotéky je málo. Je zřejmé,po konzultaci s odborníkem na el. sítě, že tuto situaci lze prozatimě vyřešit i jinak a uchazeči, kteří na těchto pozemcích chtějí stavět, by mohli být připojeni. Jak máme postupovat, aby nám ČEZ vyhověl a než se celá stavba trafostanice zrealizuje, vyřešil nejdříve náš problém. Má ČEZ nějakou povinost nás připojit, když ta možnost tady je? Už opravdu nevíme co s tím dělat. Děkuji za odpověď.

Odpověď

Povinnost připojit zájemce na distribuční el. síť je stanovena zákonem č. 458/2000 Sb. ((energetický zákon) vč. změn a to v § 24 a odst. (10) písm. a, kde je uvedeno:

(10) Provozovatel distribuční soustavy je dále povinen
a) připojit k distribuční soustavě zařízení každého a umožnit distribuci elektřiny každému, kdo o to požádá a splňuje podmínky připojení a obchodní podmínky stanovené Pravidly provozování distribuční soustavy, s výjimkou případu prokazatelného nedostatku kapacity zařízení pro distribuci nebo při ohrožení spolehlivého a bezpečného provozu distribuční soustavy nebo přenosové soustavy.

Zákon nestanovuje žádný termín, do kterého má být žadatel připojen.
Podmínky připojení stanovuje provozovatel distribuční soustavy. Pokud bude poukazovat na nedostatek kapacity zařízení, bude obtížné prokázat opak.
Situaci je možno řešit pouze jednáním s provozovatelem distribuční soustavy, nejlépe s návrhem na alternativní, byť dočasné řešení

Ing. Jaroslav Winkler
energetický poradce ECCB

Dobrý den a děkuji Vám za Váš dotaz a za zájem o naše poradenství.

Energy Centre České Budějovice