Co nám říká o tykvích Wikipedie? Jednoduše to, že tykev (Cucurbita) je rodem z čeledi tykvovité (Cucurbitaceae). Druhy a variety (kultivary) tykví, jako např. dýně, cuketa nebo patizon, se pěstují pro žádané plody. A jelikož jde o zeleninu, hovoříme o zelenině plodové. Tykve jsou jednoleté popínavé rostliny (liány) pocházející z Latinské Ameriky. V Evropě se objevily poprvé na konci 15. století díky španělským kolumbovským výpravám. A co je vlastně ona dýně? Český lidový název, kterým nejčastěji pojmenováváme tykev obecnou (tykev turek, dýni obecnou, latinsky Cucurbita pepo) nebo tykev velkoplodou (dýně velkoplodá, latinsky Cucurbita maxima). Ale vraťme se ještě na chvilku k neuvěřitelným tykvovým rekordům. Kromě hmotnostního světového rekordu z roku 2023, oceněného v prestižní soutěži Safeway World Championship Pumpkin Weigh-Off v Kalifornii, stojí také za zmínku například cuketa Itala Giovanni Batisty Scozzafava, která dosáhla bez použití hnojiva délky 252 centimetrů, což je opět světový rekord. Záznam v knize rekordů má také největší cuketa světa. Vypěstoval ji Brit Bernard Lavery v roce 1990 a vážila 29,25 kg. Američan Vadivazhagu Rajarathinam pro změnu vypěstoval v roce 2016 tykev dlouhou Neuvěřitelných 13,04 metru. A rekordy máme i v Česku, největší česká cuketa byla vypěstována v roce 2019 ve Volanicích, měřila 71 cm a vážila 7,413 kg. Ve Velkém Poříčí byla vypěstována největší dýně hokkaido, měla obvod 128 cm a vážila 13,3 kg. A pan Jakub Skočdopole vyrobil nejdelší celistvou špagetu z cukety. Měřila 5,8 metru a je zapsána v české knize rekordů. Nyní ještě trocha „suché“ teorie. Odrůdy dýní vyšlechtěné z tykve velkoplodé (Cucurbita maxima), to jsou třeba oblíbená hokkaida, kuri a máslové dýně. Vedle toho se liší odrůdy vyšlechtěné z tykve obecné (Cucurbita pepo) a tykve muškátové (Cucurbita moschata). Jaké jsou mezi nimi zásadní rozdíly? Když pomineme velikost, vše, co pochází z tykve velkoplodé, by mělo dozrávat pro nejlepší chuť ideálně až 2 měsíce. 1 měsíc je minimum. Odrůdy vyšlechtěné z tykve obecné a tykve muškátové dozrávají pouhý týden až dva a musí se konzumovat rychle. Nevydrží ani do zimy, natož do jara, byť by byly skladovány ideálně. Po Novém roce jde jejich jakost již vyloženě prudce dolů, vysušují se a jsou vláknitější. A nyní již s chutí do toho, kvíz čeká.Zdroj: autorský text - Petr Pojar, Wikipedia, hmbweighoff.com, svet-potravin.cz