Česko není ruský východ, takže se dá počítat s tím, že někdo tu chybu zaznamená a opraví, a že elektřina zase půjde. V horizontu hodin. Pokud jde o havárii, tak třeba v rámci půldne. A i kdyby šlo o živelnou katastrofu, tak do dvou až tří dnů. Jde nám ale o úvodní moment, kdy to „cvakne“ a elektřina přestane jít, lednička naposledy zavrčí a ztichne. Co pak? Poměrně tradičním a naprosto logickým doporučením je, abyste ledničku otevírali a její obsah oteplovali co nejméně.Netradičním doporučením pak je, abyste do ní vložili houbičku. Hubku, žínku. Ptáte se proč? Abyste zabránili plýtvání potravinami. Tedy, pokud elektřina nebude fungovat dva až tři dny (a pokud čelíte následkům živelné katastrofy), nejspíš budete mít docela jiné starosti. Ale pokud jde jen o těch pár hodin nebo odpoledne, trik s houbičkou se vám skutečně vyplatí. Protože s ní můžete výrazně omezit následky výpadku chlazení.Houbička totiž poslouží, pro těch prvních pár hodin, jako skvělý tlumič. Prostředek proti kažení potravin. Když vypadne proud a lednička přestane chladit, začne se totiž vnitřní klima měnit. Zprvu neznatelně, později o dost rychleji. A jedním z průvodních jevů změny teploty bude výskyt nadměrné vlhkosti. Vlhkost se bude uvolňovat ze všech těch chlazených potravin do okolního prostředí. A vlhkost bude výrazně nahrávat rozvoji plísní. A též pachů, které vznikají při kažení potravin. Což se děje kvůli nejrůznějším bakteriím, kvasinkám a plísním. Když otevřete ledničku, která jeden den nefungovala, ucítíte dost patrný „zápach“ oné mikrobiální činnosti. Nepříjemný odér ještě nemusí znamenat, že by se všechno jídlo uvnitř zkazilo. Ale právě i jenom zápach by je chuťově znehodnotit mohl. Nevábné pachy z ledničky s oblibou přejímá čerstvá zelenina, vajíčka, máslo. I když samy nebudou nějak přímo zkažené, po chuti i čichu z nich poznáte, že pobyly ve vypnuté ledničce. Mnohé druhy čerstvých potravin se kazí rychleji ve vlhkém prostředí. Jak s tím může pomoci něco tak nepatřičného, jako je žínka nebo houbička? Docela jednoduše. Poslouží jako lapač vlhkosti. Houba, která do sebe nasaje, pojme prvotní pachy. Houbička, která pohlcuje vlhkost, pomůže udržet v lednici svěžest. Prodloužit trvanlivost ovoce a zeleniny a zabránit usazování vlhkosti na površích potravin. Trik funguje proto, že houbičky přirozeně pohlcují vlhkost. V uzavřené lednici bez proudu se při kolísání teplot tvoří kondenzace. Tato přebytečná vlhkost umožňuje, aby se molekuly zápachu šířily snáz, a podporuje růst plísní a bakterií. Když houbička část této vlhkosti pohltí, sníží se vlhkost, která způsobuje šíření pachů a jejich přetrvávání.Není to dokonalé, jediné a samospasné řešení. Ale pro situaci, kdy řešíte pár hodin bez proudu, se rozhodně hodí. Samozřejmě je třeba dovnitř takové lednice umístit houbičku čistou, suchou. Vylepšit to ještě můžete s houbičkou, na kterou nanesete trochu kuchyňské jedlé sody. I ta pohlcuje pachy a přebytečnou vlhkost. Pomůže to. Na těch pár hodin, než znovu zapnou proud, to úplně postačí. Alespoň do doby, než to opět „cvakne“ a vaše lednička znovu spokojeně zapřede.Zdroj: RD.com, HuffingtonPost.co.uk