6 věcí, které se vyplatí mít na paměti při zařizování nové kuchyně

Zařizování nové kuchyně přináší spoustu otázek, na které si musíte umět odpovědět. Na všechny z nich však existují osvědčené rady, podle kterých můžete s jistotou postupovat. Pokud se jimi budete řídit, bude pro vás plánování i budoucí vaření v nové kuchyni zábavou.

Asi tím prvním, nad čím se budete zamýšlet, je finanční částka za novou kuchyni. Udělejte si průzkum a stanovte, kolik chcete celkově investovat. Částku vždy určete tak, abyste měli i finanční rezervu pro možné navýšení. Můžete si udělat i průzkum mezi známými a důkladně projít cenové nabídky různých firem. Jakmile máte představu o ceně, můžete se pustit do plánování.

TIP: Při plánování věnujte pozornost i vybavení kuchyně. Kuchyňská linka je nejdůležitější část, ale není jediná.

1. Výběr barvy nové kuchyně

Při výběru barvy kuchyně myslete především na to, že v ní vy sami budete trávit čas. Proto se v ní musíte cítit pohodlně, bez ohledu na módní trendy. Kuchyni je dobré také sladit se zbytkem bytu.

Základním pravidlem je, že pokud je vaše kuchyň malá, měli byste se vyhnout tmavým barvám. Ty prostor ještě více zmenší, narozdíl od světlých odstínů, které jej provzdušní a zesvětlí. Přírodní barvy působí decentně a elegantně. Nemusíte se bát ani výrazných a originálních barev

TIP: Přečtěte si také: Jak vyzrát na malé panelákové kuchyně?

  • Bílá barva kuchyně je klasikou, kterou rozhodně nic nepokazíte. Dobře se také kombinuje s dalšími barvami a opticky zvětšuje prostor kuchyně. Samozřejmě je na ní však vidět každá skvrna.
  • Zelená barva kuchyně je žádaná především proto, že zbavuje stresu a uvolňuje napětí. V kuchyni této barvy se budete cítit dobře.
  • Žlutá barva kuchyně působí moderně a dobře se kombinuje s bílou barvou, je však dobré jí v kuchyni šetřit. Větší žluté plochy mohou působit agresivně.
  • Červená barva kuchyně je moderní a luxusní, hodí se však do větších prostor. Červená podporuje chuť k jídlu, ale větší červené plochy také mohou na některé působit provokativně a mít zneklidňující vliv.
  • Modrá barva kuchyně je velmi oblíbená, avšak dobrá v kombinaci s další barvou. Čistě modrá kuchyně by mohla působit studeně.
     

2. Výběr správného stylu kuchyně

Při výběru stylu záleží na vašem vkusu a preferencích, ale také na celkovém ladění domu či bytu. Pokud máte celou domácnost laděnou do moderního stylu, rustikální kuchyně by zde pravděpodobně působila nepatřičně. Vybírat můžete z několika variant, ať už klasické, moderní, nebo rustikální.

Klasický vzhled kuchyně

Klasický vzhled je zlatou střední cestou, se kterou nešlápnete vedle. Mezi hlavní prvky patří především jednoduchost, různé profilování skříněk a velký výběr různých tvarů, motivů a odstínů.

Rustikální vzhled kuchyně

Rustikální nebo venkovský styl splňuje především požadavek pohodlnosti. Kuchyně jsou navrženy tak, aby se v nich kuchař cítil příjemně a přirozeně. Celý tento styl je koncipován přívětivě a domácky a to především díky stylovým dekoracím a propracovaným detailům. V rustikální kuchyni naleznete typická zdobená dvířka a úchyty. Pracovní deska je často vyrobena v dekoru kamene a na první pohled zaujmou zdobené lišty. Obecně se hodí spíše do velkého prostoru.

Moderní vzhled kuchyně

Moderní kuchyně dnes splňují vysoké nároky na funkčnost a vypilovanou estetickou stránku. Vynikají jednoduchým designem a čistými tvary. Velmi časté je provedení ve vysokém lesku s dvířky bez madel. Při výběru lesklé moderní linky je však třeba připomenout, že lesklé povrchy jsou náročnější na údržbu. Každý otisk je na nich zkrátka vidět.

TIP: Nezapomínejte na oblíbené přísloví - dvakrát měř, jednou řež a přečtěte si také: Jak se vyhnout zbytečným nákladům při rekonstrukci

3. Výběr ideálního tvaru

Další důležité rozhodnutí - tvar se z velké části odvíjí dle dispozic místnosti, ale také vašich individuálních požadavků.

  • Kuchyně ve tvaru I je klasickou rovnou kuchyní, která se hodí především do menších prostor, jelikož je situována pouze k jedné stěně místnosti. Toto základní řešení však není nejvhodnější pro případ, že v kuchyni bude vařit více lidí, případně vy budete často pro více lidí připravovat jídlo.
  • Kuchyně ve tvaru L je asi tím nejčastějším řešením vůbec. Toto uspořádání je totiž praktické jak do větších, tak menších prostor a dovoluje dobré rozložení pracovních zón, kterým se budeme věnovat níže.
  • Kuchyně ve tvaru U využívá všechny tři stěny, kolem kterých je kuchyňská linka vedena. Nabízí spoustu pracovního i úložného prostoru, nutností však je poměrně velká a dobře disponovaná místnost.
  • Kuchyně s ostrůvkem je luxusní variantou do velké místnosti. Plocha ostrůvku může sloužit pro vaření, ukládání, nebo jako domácí bar. Velkou výhodou je, že vám ostrůvek poskytne další prostor pro vaření.

4. Rozdělení plochy na kuchyňské zóny

Budoucí snadná práce bez zbytečných pohybů je pro kuchyni zásadní. Kuchyňská linka by měla obsahovat pět základních zón uspořádaných ve správném pořadí. Je to zóna mycí, varná, pracovní, skladovací a odkládací.

  • Mycí zóna bude jedním z nejčastěji používaných částí kuchyně. Stáním u dřezu totiž strávíte více než polovinu času určeného pro práci v kuchyni. Po obou stranách dřezu je nutná odkládací plocha. Vzdálenost mezi dřezem, varnou plochou a pracovní deskou má být minimální, protože během vaření je zapotřebí mít vodu na dosah.
  • Varná zóna bude místem umístění vašeho sporáku a varné desky. Měla by být umístěna v blízkosti dřezu, místa na odkládání a nejlépe ještě doplněná odsavačem par.
  • Přípravná pracovní plocha by měla být po obou stranách mycí a varné zóny. Musíte vytvořit dostatek místa pro přípravu potravin jak před oplachováním, tak před samotným vařením.
  • Zóna skladování je místem, kde bude vaše lednice a skříňky s potravinami. Skladovací plocha by měla navazovat na pracovní a mycí zónu tak, abyste mohli od vytažení potravin pokračovat volně k jejich čištění a mytí.
  • Odkládací zóna organizuje umístění nádobí, kuchyňského nářadí, skla a malých elektrospotřebičů, jednoduše vybavení kuchyně. To vše musí mít své místo a být lehce dostupné.

TIP: Vybavujete zároveň vaši novou kuchyni? Vyzkoušejte sporáky značky GORENJE.

5. Kuchyňský trojúhelník

Po rozdělení kuchyně na samotné zóny, je další praktickou pomůckou pro plánování kuchyňský trojúhelník. Jedná se o pomyslný obrazec, který jednotlivé zóny spojuje. Jeho jednotlivé strany mají být dlouhé 90-275 cm, přičemž součet délek stran by neměl být menší než 366 cm a delší jak 739 cm. 

Pro vaši nejlepší představu si nakreslete na papír rozložení jednotlivých zón z předchozího bodu a ty protněte trojúhelníkem. Pokud splňuje uvedené parametry, bude se vám v budoucí kuchyni lépe pracovat.

6. Tipy na zabezpečení kuchyně

V případě kuchyně je zásadní, aby vás nečekalo nepříjemné překvapení, když ji necháte bez dohledu. Proto můžete kuchyni vybavit bezpečnostními prvky, které vás od takových překvapení ochrání. Stejně tak mohou mít ochranné prvky vaše spotřebiče. Víte jaké?

  • Moderní mikrovlnné trouby mohou mít talíř zabudovaný do korpusu tak, aby při manipulaci nevypadl. Také mohou mít pojistku, která zabrání spuštění bez jídla uvnitř.
  • V sortimentu varných desek můžete volit indukční varné desky, které nemají horký panel a teplo se tvoří pouze uvnitř položené nádoby. Nebude tak hrozit popálení o žhavou varnou plochu.
  • Plynové trouby a varné desky ve většině případů mají termostatickou pojistku, která uzavře přívod plynu, pokud zhasne plamen.
  • Většina spotřebičů může být vybavena dětskou pojistkou, která uzamkne potenciálně nebezpečné funkce.
  • Sporáky jsou ve většině případů vybaveny pojistkou proti převrácení nebo otevření dvířek v případě, že se na ně zavěsí dítě.
  • Vybavte vaši kuchyni bezdrátovým detektorem kouře s alarmem, který ochrání prostor před případným požárem. Moderní detektory vás mohou upozornit pomocí aplikace v mobilu, i když jste například na dovolené. Moderní Smart WiFi senzory na rozdíl od těch tradičních nepotřebují žádnou ústřednu ani složité nastavování. Senzor jednoduše ovládáte prostřednictvím mobilní aplikace.