Vřesovištní rostliny zahradě neublíží, naopak!

Vřesovištní rostliny zahradě neublíží, naopak!

Na vřesovišti, společenství rostlin s minimálním úsilím o jejich údržbu, najdeme několik dominantních druhů. Především z čeledi Ericaceae – vřesovcovitých, Vacciniaceae – brusnicovitých a výjimečně Scrophulariaceae – krtičníkovitých.

Založte si zahradu podle svých představ

Založte si zahradu podle svých představ

Zahradu zakládejte podle svých potřeb a vkusu, je však důležité dodržet zásady a pravidla navrhování zahrad. Pak ji teprve začleníte do okolí i k svému domu.

Krásná a prakticky zařízená zahrada

Krásná a prakticky zařízená zahrada

Ne na všechny zahradní práce si troufneme sami. Aby byla naše zahrada krásná a prakticky navržená i zařízená, je často nutné poradit se s odborníky. Získáte tak fundovaný návrh zahrady, kvalitní projekt a jistotu profesionální realizace. A kdy jindy začít než právě na jaře?

Výběr dřevin do živých plotů

Výběr dřevin do živých plotů

Jaké druhy dřevin nižších či vyšších se pro náš živý plot hodí? A jaká kouzla můžeme svým živým plotem na našich pozemcích a zahradách vyčarovat? Nejen pravidelný střih, barvy a textura, ale i omamná vůně a krása květů a třeba i plodů náš život obohatí.

Výhody živých plotů

Výhody živých plotů

Živý plot nás nejen chrání před pátravými pohledy zvenčí, prachem a špínou či nevítanými návštěvníky. Pomáhá také tlumit poryvy větru, zlepšuje ve svém okolí klima, stíní a zachycuje i nepříjemný ruch frekventovaných ulic.

Jak postupovat při realizaci zahrady

Jak postupovat při realizaci zahrady

Již nastal čas, kdy se začínáme vážně zamýšlet nad zahradou. Vytvořit si ji k obrazu svému je jistě přáním každého z nás. Jen ale někdy nevíme, jak na to. Ono sladit všechny naše požadavky a nároky do potřebných m2 je doslova oříšek i pro odborníky. Navíc, krása mnohých dřevin naplno vynikne až v kombinaci s jinými rostlinami. Je proto důležité poznat estetickou působnost nejen jednotlivých druhů, ale i vztahy mezi nimi a jejich působení v upravovaném prostoru jako celku. Není to nic jednoduchého. Vhodný výběr druhů a kultivarů dřevin i květin totiž vytváří nejen základní estetické působení, ale i styl zahrady.

Pořiďte si vysněnou zahradu I. díl

Pořiďte si vysněnou zahradu I. díl

Stromy a keře jsou součástí našeho okolí a života. Podle tvůrců japonských zahrad se ve výsadbě na našich zahradách odráží duše a myšlení. Různý styl úpravy okrasných zahrad ovlivňuje naši náladu a vyrovnanost. Svou mohutností, dlouhověkostí a krásou nás uchvacují už od nepaměti. Proto klademe důraz na výsadbu a péči. Odvděčí se nám květy, plody a svým výjimečným růstem.
Aby jste se lépe rozhodli pro správné druhy stromů a keřů, připravili jsme pro vás přehled nejznámnějších dřevin vhodných do zahrad, jejich využití a výsadbu.